Yapılan araştırmalarda Türkiye’de okul çağındaki her üç çocuktan birinin uzağı ya da yakını görme problemi yaşadığı belirtildi. Oranın yüksekliğine dikkat çeken uzmanlar, önlem alınmadığı takdirde göz bozukluklarının çocuklarda baş ve göz ağrısının yanı sıra konsantrasyon bozukluğu ve derslerde başarısızlığa neden olabileceğini söyledi.

Dünyagöz Etiler’den Op. Dr. Elvan Yalçın, okulların başlamasının ardından aileleri çocukların göz sağlığı konusunda uyararak önemli bilgiler verdi. Ülkemizde genellikle çocukların ilgili öğretmenlerin dikkati ve tavsiyesiyle göz doktoruna getirildiğini vurgulayan Yalçın, “Uzatılan tatil sürecinin bitmesiyle birlikte başlayan yeni eğitim ve öğretim yılında çocuklarda göz muayenesi önemli. Öğretmenlerin bu konudaki hassasiyetleri kesinlikle takdiri hak ediyor, ancak çocukların tüm hayatını etkileyebilecek böyle bir konuda ailelerin dikkati elden bırakmamaları gerekiyor. Türkiye’de her üç çocuktan biri uzağı ya da yakını görme problemi yaşıyor ve bu oran çok yüksek. Bu konuda ailelerden öğretmenlere, aile hekimlerinden çocuk doktorlarına kadar hepimize eşit miktarda sorumluluk düştüğünü unutmamak gerekir.” dedi.

Göz problemlerinin okul başarısını etkileyebileceğini belirten Op. Dr. Elvan Yalçın, “Aileler genellikle çocuklarının okuldaki başarısızlıklarını öğrenme yeteneklerinin düşük olmasına bağlayabiliyor. Oysa sorun bir göz rahatsızlığından kaynaklanıyor olabilir. Özellikle okul dönemlerinde nükseden baş ve göz ağrıları, uzun okuma yapamamak, okurken çabuk yorulmak, satır atlamak, tahtayı iyi görememek çocuğun derslerinden geri kalmasına neden olmasının yanı sıra derse olan ilgisinin ve konsantrasyonunun azalmasını da hızlandırır." diye konuştu.

GÖZ SAĞLIĞI İÇİN BU YAŞ ARALIKLARINA DİKKAT!

Çocuklara uygulanacak basit bir göz muayenesi ile mevcut görme azlığı probleminin ve tetikleyebileceği durumların erken tespit edilebileceğini söyleyen Op. Dr. Yalçın, 0-16 yaş grubundaki çocukların göz sağlığını korumak için yapılacak göz muayenelerinin yaş aralıklarına da dikkat çekti. Yalçın, ailelerin özellikle doğumdan hemen sonra, ilk bir yaş, iletişimin kurulabildiği ve görmenin alınabildiği 2-4 yaş içerisinde, okula başlamadan önce ve okul süresince çocuklarının düzenli göz muayenesini aksatmaması gerektiğini vurguladı.

TELEVİZYONU YAKINDAN İZLEMESİ İYİ GÖRMEDİĞİ İÇİN OLABİLİR!

Ailelerin dikkat edecekleri basit ayrıntılarla çocuklarındaki göz probleminin farkına varabileceğini söyleyen Op. Dr. Elvan Yalçın, “Aileler çocukları genellikle ‘televizyonu yakından izleme, gözlerin bozulur’ diye uyarıyor, oysa çocuklar gözlerindeki problemden dolayı televizyonu yakından izliyor olabilir.” şeklinde konuştu.

Op. Dr. Elvan Yalçın çocuklardaki göz bozuklukları için takip edilmesi gereken belirtileri şu şekilde sıralıyor:

"Göz kayması, gözde sulanma, gözleri sık sık ovalamak. Başı bir yana eğerek bakmak. Bir gözü kapayarak ya da gözlerini kısarak bakmak. Çok yakından okumak ya da okuduğu satırı atlamak. Aktivitelerde gösterilen düşük performans, baş ağrısı ve dalgınlık."