İki yıldır sürmekte olan ‘Türkiye’de Suriyeli Çocukların Desteklenmesi’ projesinin kapanış töreni yapıldı. Proje, UNICEF, AFAD, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Kızılayı tarafından Avrupa Birliği’nin mali desteği ile hayata geçirildi.

Ankara'da Limak Ambassadore Boutique Otel’de düzenlene törene Avrupa Birliği Delegasyonu Başkan Vekili Bela Szombati, UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle ve davetliler katıldı. Mart 2013’te başlatılan proje ile Türkiye’de yaşamakta olan 1,7 milyon Suriyelinin yarısından fazlasını oluşturan çocukların güçlendirilmesi hedeflendi. Çocuklar için alanlar, geçici eğitim merkezleri ve kütüphanelerin oluşturulması, çocuklara ve gençlere psikososyal destek sağlanması, Suriyeli öğretmenler için teşvik sistemi getirilmesi ve ergenlere yönelik önderlik eğitimleri bu iş birliğinin önemli başarıları olarak sıralandı. İki yıl süren projeden 75 binden fazla çocuk doğrudan yararlandı. Proje sistemlerin güçlendirilmesine verdiği önem bakımından da değer taşıdığı belirtildi.

Proje ile 22 konaklama tesisi ve 1 toplum merkezinde hayata geçirilen proje sayesinde 73 bin 928 çocuk ve gence psikososyal destek kapsamında eğitim verildi. Toplam 274 bin 444 aktivite gerçekleştirilerek çocukların ve gençlerin hayata yeniden tutunmalarına imkan sağlandı.

Törende bulunan Suriyeli öğretmenler, kampta yaşadıkları hatıraları salondakilerle paylaştı. Nedagül isimli Suriyeli bir öğretmen 2012 yılında Türkiye’ye geldiğini söyleyerek, "Geldikten sonra Nizip’te kampa geldik. UNICEF’e özellikle çok teşekkür etmek istiyorum. Kampta bir kütüphane açtı. Çocukları kütüphanenin içinde gördüğüm zaman, onların ne kadar sevinçli olduğunu gördüğümüz zaman tabi ki çok mutlu oluyoruz. Şu anda bizim kampta bin 700 çocuk var. Okul çağı gelen çocukların hepsi okula gelmektedir. Her sınıfta yaklaşık 45 ve üzeri çocuk var." ifadelerini kullandı.