Fatih’te, Uganda Uyruklu Jesca Nankabirwa’nın çağrıldığı evde camdan atılarak öldürülmesiyle ilgili davaya devam edildi. Duruşmayı izleyen Sınır Tanımayan Kadınlar İnisiyatifi, “Türkiye’de yasalar değersizleştirildiği için Jesca öldürüldü.” açıklamasını yaptı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada maktül ve sanık avukatları hazır bulundu. Sanık Enver Dunsun, suçu kendisinin işlemediği öne sürdü. Avukatları da dinleyen mahkeme heyeti, kuvvetli suç şüphesinin bulunması sebebiyle sanığın tutukluluğuna ve tanıkların dinlenmesinden sonra olay yerinde keşif talebinin değerlendirmesine karar verdi. Duruşma 4 Eylül’e ertelendi.

Bu arada, mülteci kadınlara yönelik şiddetin durdurulması için bir araya gelen Sınır Tanımayan Kadınlar İnisiyatifi, duruşma sonrası adliye önünde eylem yaptı. Grup adına basın açıklaması yapan Reyhan Toplu, göçmen kadınların erkek şiddetinin hedefinde olduğunu anlattı. Geçen yıl Eylül ayında Ugandalı Jesca Nankabirwa’nın öldürüldüğünü belirtin Toplu, “Jesca’nın öldürülmesi, göçmen kadınların maruz kaldığı ayrımcılığın en vahim örneklerinden sadece biri. Jesca bu ülkede yasalarının değersizleştirdiği, göçmen bir kadın olduğu için öldürüldü. Jesca gibi yüzlerce kadın her gün aynı baskı ve yaşam tehdidi ile karşı karşıya var olma mücadelesi veriyor. Biz kadınlar olarak Jesca’yı öldüren kişinin benzer vakalara örnek olacak şekilde cezalandırılmasını istiyoruz.” diye konuştu.

Kadınlar, basın açıklamasının ardından adliyeden ayrıldı.

OLAYIN GEÇMİŞİ

İstanbul’daki bir tekstil atölyesinde çalışan iki çocuk annesi 38 yaşındaki Ugandalı göçmen Jesca Nankabirwa adlı kadın, geçen yıl 6 Eylül’de kendisine gelen telefonun ardından evinden ayrılmış ve bir hafta sonra cesedi morgda bulunmuştu. Nankabirwa’nın Fatih’te Enver Dursun adlı bir kişinin evine gittiği ve dördüncü kattan atılarak öldürüldüğü iddia edilmişti.