Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada,Türkiye'nin, Gazze Şeridi'ndeki insani koşullarda, özellikle enerji ve sağlık alanlarındaki temel ihtiyaç maddelerine erişimde yaşanan ciddi sıkıntılar nedeniyle söz konusu acil ihtiyaçların karşılanması için imkanlarını seferber ettiği belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

 

"Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü'nün Ofisi ve ilgili Filistin makamlarıyla işbirliği içinde, Gazze Şeridi'ndeki hastaneler ile atık su pompalama istasyonları gibi kritik merkezlerin jeneratörlerine yakıt temini amacıyla Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından 850 bin dolar tutarındaki maddi yardım Filistin hükümetine aktarılmıştır. Anılan meblağ, Filistin makamları tarafından yakıt satın alınmasında kullanılacak; söz konusu yakıt Gazze'deki acil ihtiyaç sahibi kurumlara ilgili BM ajansları aracılığıyla ulaştırılacaktır.

 

Öte yandan ülkemiz, BM Filistinli Mülteciler için Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) acil gıda yardımı talebi çerçevesinde Gazze Şeridi'ne 10 bin ton un yardımında bulunacaktır. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı söz konusu yardımla ilgili gerekli tüm çalışmaları tamamlamıştır. İlk sevkiyat işlemlerine kasım ayı başında başlanması öngörülmektedir."

 

Türkiye'nin, sağlık alanında Gazze Şeridi'nde acilen ihtiyaç duyulan ilaç ve tıbbi malzemenin tedariki amacıyla da çalışmalar yürüttüğüne değinilen açıklamada, "Türkiye, işgal ve kısıtlamalar altındaki dost ve kardeş Filistin halkına her alanda desteğini sürdürmeye kararlıdır" ifadesine yer verildi.