Rize’nin İkizdere ilçesi Ovit Dağı geçidinde yapımı süren ve 14,3 kilometre uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun, dünyanın 4’üncü uzun çift tüplü tüneli olan Ovit Tüneli'nin yapımında yolun yarısına ulaşıldı. Tünel inşaatının 2016'nın ilk aylarında tamamlanması bekleniyor.

Rize Valiliği’nde Ovit Tüneli'yle ilgili yapılan toplantıda konuşan Karayolları 10. Bölge Müdürü Selahattin Bayramçavuş, 14,3 kilometre uzunluğundaki çift tüplü Ovit Tünel inşaatında Rize ve Erzurum yönlerinden tünel açma çalışmalarının sürdüğünü belirterek, her iki yönde toplam 7 kilometre tünel açıldığını söyledi. Bayramçavuş, "Başlangıçtan bu güne kadar yapılan kazı çalışmalarında İkizdere ilçesi tarafındaki her iki tüpte ortalama 3 bin 58, İspir tarafındaki her iki tüpte de 3 bin 974 metre olmak üzere toplam 14 bin 65 metre kazı çalışması tamamlandı. İkizdere tarafındaki tüplerde yaklaşık 1.759 metre, İspir tarafındaki tüplerde de 2 bin 436 metre olmak üzere toplam 8.390 metre beton kaplaması tamamlandı." dedi.

Karayolları 10. Bölge Müdürü Selahattin Bayramçavuş, tünel yapımının tamamlanması ile güzergahın 4,4 kilometre kısalacağını da belirterek şunları söyledi: "Yılın 5-6 ayı kapalı olan yolda kesintisiz ulaşım imkanı sağlanacak. Ayrıca taşıt ve yıpranma payı gideri azalacak, yakıtta da tasarrufa gidilmiş olacaktır. Ovit Tüneli inşaatında yarıya geldik. 2015 yılı sonunda Ovit Tüneli'nde ışığı görmeyi hedefliyoruz. İşin başlama sürecindeki gecikme ve iş güvenliği nedeniyle geçici süre tünelde çalışmanın durdurulması nedeniyle inşaatın bitirilmesinde birkaç ay gecikme yaşanabilir. Hedefimiz 2016 yıllının ilk çeyreğinde tüneli trafiğe açmak."

Kış şartları nedeniyle ulaşımın aksadığı Ovit Dağı geçidinde yapımına başlanan 14 bin 300 metre uzunluğundaki Ovit Tüneli, Türkiye’nin en uzun, dünyanın da 4’üncü uzun çift tüplü tüneli olacak. Tünel sayesinde Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri birbirine bağlanacak. Tünelin giriş kotu kotu 2 bin 54 metre, çıkış kotu ise 2 bin 260 metre olacak. Makyol İnşaat tarafından yapılan ve 412 milyon 366 bin liraya mal olacak Ovit Dağı tünelinin tamamlanmasıyla Rize- Erzurum arasındaki ulaşım 4,4 kilometre azalacak, ulaşım 12 ay boyunca kesintisiz sağlanacak.