Akıllı Kent Entegrasyonu, projenin ilk uygulanacağı il olan Karaman’da tanıtıldı. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin (KMÜ) evsahipliğini yaptığı tanıtım organizasyonuna Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, milletvekilleri, Karaman il protokolü, akıllı kent uygulamasında katkı sağlayan firma temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda davetli katıldı.

KMÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Konferans Salonunda düzenlenen tanıtım toplantısının açılış konuşmasını Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan yaptı. Çalışkan, Karamanlı vatandaşların hayatlarını kolaylaştırmak amacıyla yapılan çalışmalara bir yenisini daha eklediklerini dile getirerek, bu uygulama için seçilen ilk şehrin Karaman olmasından dolayı mutluluk duyduğunu belirtti ve uygulamanın ilk olarak Karaman’da hayata geçmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ise Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiklerini belirterek akıllı kent uygulamasının kendi memleketi olan Karaman’da başlıyor olmasından dolayı memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Bakan Elvan, bilgi teknolojileri alanında dünya çapında büyük bir değişim yaşandığını söyleyerek, “Ülke olarak değişime ne kadar hızlı ayak uydurabilirsek rekabet gücümüz de o kadar artacak. Bakanlık olarak bu gelişmeleri yakından takip ederek ülkemizde uygulamak için yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Bu kapsamda ülkemizde kullanılmaya devam eden geniş bant teknolojisi büyük bir ivme kazandı. E-devlet uygulamaları son bir yılda yüzde 23 arttı. 2015 yılında ülkemize bilgi teknolojileri alanında 1 milyar lira daha destek sağlayacağız.” dedi.
Akıllı kent uygulaması ile ilgili görüşlerini de paylaşan Bakan Lütfi Elvan, uygulamanın şehirlere tasarruf sağlayacağına dikkat çekerek kamu kurumlarının bu sayede daha etkin ve daha verimli çalışmalar yapacağını belirtti. Bakan Elvan, projenin Karaman için büyük önem taşıdığını belirterek, “2023 vizyonu çerçevesinde Türkiye’nin bilgi teknolojileri ve iletişim alanında tıkanan damarlarını açmaya devam ediyoruz ve edeceğiz.” diye konuştu.

Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan’ın ardından Türk Telekom CEO’su Rami Aslan kürsüye çıktı. Aslan, Karaman’ın sadece kültürel ve tarihi önemi ile bilinmeyeceğini, bundan sonra Karaman’ın teknolojik altyapısı ile de Türkiye’nin en ileri şehirlerden birisi olacağını söyledi. Lider iletişim teknolojileri şirketi olarak Türk Telekom’un, Türkiye’nin ilerlemesi yönünde hareket etmeye devam ettiğini hatırlatan Aslan, “Akıllı kent konsepti bizim için çok önemli bir proje. Dünya çapında kullanılan su, aydınlatma, kamu hizmetleri gibi bazı teknolojiler akıllı kent uygulamaları ile daha hızlı ve daha sağlıklı bir şekilde hizmet verecek.” dedi. Aslan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının, Türkiye’nin 2023 vizyonu için yapacak olduğu hizmetlerin en büyük destekçisi olduklarını belirterek, “Türkiye’nin ilk akıllı kent entegresini Karaman’da inşa ediyoruz. Karaman çok tarihi bir şehir ve bu uygulama için çok uygun bir şehir. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Proje Karaman’a ve ülkemize hayırlı olsun.” şeklinde konuştu.

Türk Telekom Strateji ve İş Geliştirme Başkanı Hakan Dursun ise kurum olarak yapmış oldukları çalışmalar hakkında bilgi vererek projeyi tanıttı. Türk Telekom grubu olarak Türkiye’nin 81 ilinin her hanesine hizmet vermeye çalıştıklarını vurgulayan Dursun, “Ülkemizin dijital değişimi için gayret gösteriyoruz. Ülkemizdeki bu dijital değişimine biz öncülük ediyoruz. Binlerce okul ve dersliğimizi dijital dünyaya bağlıyoruz. Öğrencilerimizi ve öğretmenlerimizi dijital dünyayla tanıştırıyoruz.” dedi. Hakan Dursun, Karaman’da uygulanacak bu proje ile 20 değerli uygulamanın hayata geçeceğinin altını çizerek, bu uygulamaların tamamının yerli üretimle gerçekleştiğine vurgu yaptı. Uygulama sayesinde trafikten sağlığa, altyapıdan ışıklandırma ve sulamaya kadar pek çok soruna çözüm ürettiklerini söyleyen Dursun şöyle devam etti: “Trafikte yaşanan kazaları azaltmaya çalışıyoruz. Akıllı kaynak çözümleri ile sulama ve elektrikte ciddi tasarruflar sağlıyoruz. Bütün bu uygulamaları ‘Akıllı Kent Koordinasyon Merkezi’ ismini verdiğimiz tek merkezden gerçekleştiriyoruz. Karaman’da ilki gerçekleştirilen bu proje sadece bir başlangıç. Benzer uygulamaları Türkiye’nin bütün şehirlerinde yaygınlaştırmak istiyoruz.”

Tanıtım organizasyonu protokol üyeleri ve kurum temsilcilerinin hatıra fotoğrafı çektirmesiyle sona erdi.