İzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) bünyesinde, 150 milyon TL’lik yatırımla kurulan, Türkiye’de ilk olan DEÜ Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsü/Uygulama ve Araştırma Merkezi (iBG-izmir), “Yaşam İçin Yaşam Bilimleri” temalı etkinliklerle açıldı.

Açılış töreninde konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, son günlerde yaşanan terör saldırılarına değindi. Millet olarak birlik ve beraberlik içinde olunması gereken bir dönemden geçildiğini vurgulayarak, “Bütün milletimizi, sağduyulu davranmaya ve şiddetin her türlüsünden uzak durmaya davet ediyorum. Bugün İzmir’e 150 milyon lira değerinde bir yatırımı kazandırıyoruz. Bu tesisin değeri, bizim için rakamlardan çok öte bir anlam taşıyor. Bu binada 32 bağımsız araştırma laboratuvarı, 24 hücre kültür laboratuvarı ve 30 genel kullanım laboratuvarı bulunuyor. Biyoteknolojik ilaçlar, hücre tedavileri, yenileyici (rejeneratif) tıp, nadir hastalıkların ve nörolojik hastalıkların tanı ve tedavisi gibi çok çeşitli alanlarda önemli çalışmalar yapılacak. İzmir’in hedefi, 2023 yılında Doğu Akdeniz Bölgesi’ndeki en üst düzey biyomedikal inovasyon merkezlerinden biri olmak. Bu merkezin, her gün çıtasını yükseltip hedefine ulaşacağına tüm kalbimle inanıyorum. Burada, dışarıdan ithal etmek zorunda kaldığımız ilaçları kendimiz geliştirme imkanı bulacağız. Merkezde, dünya çapında ses getirecek özgün çalışmalar yapılacak. Türkiye’de bütün kritik sektörlerde bu tip tesislerin hayata geçmesi için her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu vurgulamak isterim.” dedi.

Türkiye’nin yeni bir atılım yapabilmesinin, bilim ve teknoloji alanında yapacağı sıçramalarla mümkün olacağını kaydeden Bakan Işık, biyoteknolojinin günümüzde dünya ölçeğindeki sıkıntılarla mücadelede anahtar niteliğinde olduğunu ifade etti. ABD’nin 2011 yılında biyoteknoloji alanında 18 milyar dolar yatırım yaptığını belirten Işık, sözlerini şöyle sürdürdü: “2012 yılında 304 milyar dolar olan küresel biyoteknoloji pazarının, 2017’de 468 milyar dolara çıkacağı öngörülüyor. Ülkemizde ise 2014 yılı için biyoteknolojik ilaçların pazar büyüklüğü 2,6 milyar TL’ye ulaştı. Türkiye, yükte hafif pahada ağır ürünler üretmek zorundadır. 2014 yılında 4,7 milyar dolar ilaç ithal eden Türkiye, her 1 kg. biyoteknolojik ilaca ortalam 1 milyon dolar ödemiştir. Şu anda Türkiye’de tüketilen her kutu ilacın yüzde 73,5’i yerli üretimle karşılanıyor ancak ithal edilen ürünlerin yüksek katma değerli olması, bu sektörde geçen yıl yaklaşık 4 milyar dolar ticaret açığına sebep oldu. Bu veriler, ilaç sektöründe yerli üretimin ne kadar hassas olduğunu ortaya koyuyor. Bu konuda biz de 2015–2018 stratejik belgesi ve planını hazırladık ve elimizden ne gelirse yapmaya hazırız.”

'ANKARA BEYİN, İSTANBUL AKCİĞER, İZMİR KARACİĞER'

DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün ise bunun, cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden biri olduğunu söyledi. Dünyanın sayılı biyotıp ve genom merkezlerinden biri haline gelmeyi hedeflediklerini belirten Füzun, “Tıp alanında Türkiye, Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Doğu Asya'nın en büyük tıp araştırma merkezini kurmaktan mutluluk duyuyoruz. Batı dünyasının yıllardır yaptığı ve Türkiye'nin geç kaldığı tıp araştırmaları bu merkezde gerçekleştirilecek. Hedefimiz, Avrupa’nın en iyi 10 merkezinden biri olmak. Bu merkezimiz, Sağlık Teknoparkımız ve Bio İzmir projemizle İzmir’i sağlıkta inovasyon üssü haline getireceğiz. Biyomedikal konusunda Ankara beyin, İstanbul akciğer, İzmir ise karaciğer. Hücreleri yenileyen İzmir olacak.” şeklinde konuştu.

iBG-izmir

Kalkınma Bakanlığı ve diğer kaynaklardan sağlanan 150 milyon TL’lik yatırım desteğiyle DEÜ bünyesinde kurulan, Türkiye’nin ilk ve tek uluslararası biyotıp ve genom merkezi “iBG-izmir”, toplam 23 bin 700 metrekare alanda hizmet verecek. Türkiye'nin en büyük ve en gelişmiş araştırma merkezi iBG-izmir’de, Türkiye'de ilk kez kullanılan gelişmiş cihazlar, tedavi amaçlı hücre ve ilaç üretim alanları, biyobanka ve genom analiz bölümleri bulunuyor. Merkezde, yaşam bilimcilerin ve uzman tıp doktorlarının önderliğinde 500 kişilik bir bilimsel ve teknik kadro, sağlık alanında keşiflere ve yaratıcı uygulamalara katkı sağlayacak.