Türkiye'de, özellikle Ege Bölgesi'nde ilkbaharın yaklaşmasıyla çiftçiler, fidan dikip tohum ekmeye başladı. Ege Üniversitesi Tohum Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TOTEM) Müdürü Prof. Dr. A.Esen Çelen yönetiminde yürütülmekte olan tohum geliştirme çalışmaları, her geçen gün yeni bir boyut kazanıyor. Misyonlarının, Türk tohumculuk sektörüne bilimsel ve teknik destek sağlamak ve bu amaca yönelik çözüm önerileri üretmek olduğunu söyleyen Çelen, konuyla ilgili bilimsel projeler ve seminerlerle gerek öğrencileri gerekse toplumu bilinçlendirmeyi hedeflediklerinin altını çizdi.

Prof. Dr. Çelen, “Tohum ve tohumculuğun öneminin bu kadar büyük olması, tohumda kalite faktörünü ortaya çıkarmaktadır, çünkü kaliteli bir tohumluk, verim ve üretimdeki artışın ilk basamağını oluşturmaktadır. Bu düşünceden hareketle Ege Üniversitesi bünyesinde, tohumluk materyalini oluşturan tohum ve fidelerde üretim öncesi yapılması gereken birçok test çalışmasını yürütmek, araştırmalar yapmak ve sektöre eğitim hizmetleri sunmak amacıyla rektörlüğümüze bağlı olarak, kısa adıyla TOTEM olan Tohum Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulmuş ve merkez yönetmeliğimiz. 28 Ekim 1998 Tarih ve 23507 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.” dedi.

Tohum kalitesi konusunda Türkiye'de açılan ilk ve tek tohum teknolojisi merkezi olma kimliğini taşıyan TOTEM'in, alana ilişkin yetkin kadrosu ve teknik donanımıyla 2002’de altyapısını tamamlayarak başladığı profesyonel faaliyetlerine devam ettiğini belirten Çelen, “Uluslararası Tohum Test Birliği (ISTA) ile ortaklaşa çalışarak, bugün gelinen noktada tohum ve fidelerde bakteri, virüs ve fungal hastalıklar başta olmak üzere tohumluğa ilişkin 18 farklı analizde sektöre test hizmeti verebilen, Türkiye’nin tek tohum teknolojisi merkezi olmanın haklı gururunu taşımaktayız.” dedi. Merkezin amacının, genetiği değiştirilmiş organizmaların (GDO) tanımlanması, çalışanların sektöre ilişkin eğitilmesi ve bilgilendirilmesi olduğunu aktaran A.Esen Çelen, “TOTEM, halihazırda uzman araştırıcı kadrosu ile Türk tohumculuk sektörünün temsilcilerinin sorunlarını yerinde tespit etmek ve çözüm üretebilmek amacıyla pek çok teknik inceleme ve toplantı gerçekleştirmeye devam ediyor. Ayrıca kuruluşundan bugüne kadar bir AB projesi, iki DPT projesi, bir TÜBİTAK projesinin yanısıra 26 adet de üniversite destekli proje gerçekleştiren merkezimiz, proje hazırlama ve yürütme konularında uzmanlaşmıştır. Merkez bünyesinde halen çok sayıda proje yürütülmektedir. Merkezde şu an, toplam yedi laboratuvarda fiziksel analizlerle birlikte viroloji, bakteriyoloji, mikoloji, moleküler vb. testler gerçekleştirilmektedir. Bunların yanında merkezde, biri soğuk hava olmak üzere dört adet depo, bir adet iklim odası, bir adet mikroskop odası ile yönetim ofisleri bulunuyor. TOTEM, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ülkemizin tohumculuk sektörüne hizmet etmeye devam edecektir.” diye konuştu.