Rusya’nın sayılı medya grubu Kommersant’a ait Ogonyok dergisi Türkiye’de yaşayan Rus gelinlerini haber yaptı. “Bizim Türkiyeli kadınlarımız” başlıklı yazıda Türkiye’de Rusça konuşan yaklaşık 50-100 bin insanın yaşadığı ve bunlardan yüzde 90’ının Rus gelinler olduğu vurgulandı.

Haberde, “Türkler onlar arasında Rusya, Ukrayna, Litvanya veya Kazakistan uyruklu olmalarından ötürü ayrım yapmıyor. Onlar da kendilerini Rus hissediyor ve köklerini kaybetmemeye çalışıyor.” değerlendirmesi yapıldı.

Makaleye göre 2004 yılından bu yana Ankara’da faaliyet gösteren Rus Kültür Derneği'nde baharın sevinçle karşılanması anlamına gelen Maslenitsa veya SSCB’nin Nazi Almanya'sını yendiği Zafer Bayramı kutlama etkinliği yapılıyor. Burada çocuklar için kurslar da açılmış.

Dergiye konuşan Tatar asıllı Elfiya Özel (33) Lipetsk’de doğmuş ve Litvanya’da yaşamış. Türkçe konuşan halklara sağlanan eğitim programı çerçevesinde Ankara Gazi Üniversitesi’nde Hukuk Fakültesi’ni bitirmiş. Türk eşiyle aynı fakültede tanışarak evlenmişler ve şimdi 2 oğulları var. Özel avukatlık bürosunda çalışıyor. Rusça konuşan insanlara hukuki konularda hizmet veriyor, sorunlarıyla ilgileniyor.

Mariya Şestakova (27) öğretmen. Marmaris’te tatil yaparken şimdiki eşiyle tanışmış. 2011 yılından beri Ankara’da yaşıyor. Türkçe öğrendikten sonra Rus Kültür Derneği’nde eğitim veriyor. Mükemmel İngilizcesi var.

Olga Özyüksel (35) ise jimnastik antrenörü. Ukrayna’nın Dnepetrovsk kentinde spor enstitüsünü bitirmiş. 2008 yılında tanıştığı Türk mühendisle evlenmiş. Miray (3) adlı kızları var. Jimnastik hocası olarak yine Türk gençlere eğitim veriyor.

Oksana Aksoy (34) koreograf öğretmeni. Rusya’nın Sibirya kenti Omsk’tan gelmiş, 2008 yılında Türkiye’ye yerleştmiş ve Türkçe öğrenmiş. Türk eşi ile iki çocukları var. Büyük kızları hem Türkçe hem de Rusça konuşuyor. Oksana Hacettepe Üniversitesi jimnastik takımına koreografi dersi veriyor. Aynı zamanda Rus Kültür Derneği’nin gençlik programlarından sorumlu koordinatör.

Yevgeniya Şralak (34) Başbakanlık Basın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nde çalışıyor. Kazakistan doğumlu. Evlenince Türkiye’ye taşınmış. Kız ve erkek çocukları var. Çocuklarını Rus dili grubuna gönderdiklerini anlatan Şralak, “Çocuklarıma her zaman Rus kültürü ile onur duymak gerektiğini göstermeye çalıştım. İki dil bilmek çok avantaj sağlıyor.” dedi.