Suriye'de Beşşar Esed'in kendi halkına karşı yaptığı kimyasal katliamın ardından, ABD'nin liderlik edeceği askerî operasyon için geri sayım başladı.

PATRIOTLAR SINIRDA

Suriye'nin muhtemel füze saldırısına karşı, Türkiye'nin elindeki en büyük koz, NATO'dan gelen ve Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana'ya yerleştirilen Patriot bataryaları. Zaman'dan Emre Soncan'ın haberine göre; sınıra konuşlandırılan Stinger ve I-Hawkfüzelerinin, eski teknolojiye sahip olması ve balistik füzelere karşı yetersizliğinden dolayı Türk hava sahasını korumasının mümkün olmadığı ifade ediliyor.

İNCİRLİK ÜSSÜ DEVREYE GİREBİLİR

Suriye'ye düzenlenecek süresi ve kapsamı sınırlı tutulacağı belirtilen müdahalenin çok geç olmadan başlaması bekleniyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, muharip güçleriyle katılmasının öngörülmediği operasyona, lojistik destek sağlayacağı kaydediliyor. Askerî kaynaklar, İncirlik Üssü'nün devreye girebileceğine işaretediyor.

DİĞER BİR SENARYO NATO'NUN 5. MADDESİ

Türkiye ise, kendi uzun menzilli hava savunma sistemine sahip değil. Bu sistemlerin tedariki için açılan 4 milyar dolarlık ihale hâlâ sonuçlanamadı. Bu şartlar altında 7 aydır aktif olan Patriot bataryaları, ülkenin güvenliğinin sağlanmasında kilit rol oynayacak. Esed, Türk topraklarına Scud füzeleriyle saldırma girişiminde bulunursa, istihbarat unsurları devreye girecek. Scud rampalarının ateşlenmeye hazır hale gelmesi en az 15-20 dakika sürüyor. Bu süre zarfında rampalarının elektronik istihbarat ya da özel kuvvetler eliyle yerinin tespit edilerek, savaş uçakları ya da cruise füzeleriyle imha edilmesi mümkün. Askerî kaynaklar, Suriye'nin Türkiye'ye saldırmasını uzak bir ihtimal olarak değerlendiriyor. Böyle bir durumda NATO'nun 5. maddesinin devreye gireceği ve müttefiklerin Suriye'ye karşı topyekûn bir harekâta girişebileceği kaydediliyor.

SURİYE'NİN ELİNDEKİ EN BÜYÜK KOZ MIG 29

Operasyonda öncelikle Suriye'nin hava savunma sistemleri hedef alınacak. Bu hedefler ABD savaş gemilerinden fırlatılacak 'cruise' (seyir) füzeleriyle vurulacak. Ardından nokta hedeflere savaş uçakları tarafından icra edilecek harekâtın düğmesine basılacak. Müttefikleri tehdit edebilecek unsurların başında Suriye'nin elindeki Rus menşeli BUK-M2E hava savunma bataryaları ve modern uçaksavar sistemleri bulunuyor. İç savaş sırasında özellikle ordu hiyerarşisinde büyük zaafauğrayan Esed'in elindeki en büyük koz ise yine Rus yapımı olan MİG 29 savaş uçakları.