İç savaşta eşlerini ve yakınlarını kaybeden Suriyeli kadınlar, Türkiye'nin uzattığı yardım eli sayesinde hayata tutunuyor.

Suriye'de yaklaşık 3 yıldır devam eden savaşta binlerce kişi hayatını kaybetti, milyonlarca insan da yaşadıkları toprakları terk ederek komşu ülkelere sığındı. Çatışmalardan ise en çok çocuklar ve kadınlar etkilendi. Eşlerini ülkelerinde bırakarak çocuklarıyla Türkiye'ye gelen kadınlar, Suriye'deki savaşın sona ermesi için dua ediyor.

Savaş başladığında hamile olan birçok Suriyeli kadın da bebeklerini Türkiye'de dünyaya getirdi. Savaşın üçüncü yılında babalarını hiç göremeyen Suriyeli çocukların her türlü ihtiyacı Türk halkı tarafından karşılanıyor. Dost ülkede dünyaya gelen çocuklarını bir kez dahi göremeyen yüzlerce Suriyeli ise ülkelerinde olaylarda hayatını kaybetti.

Halep kentinde yaşayan İnaz Zeydan da köylerinin bombalanması ve eşinin Esed güçleriyle girdiği çatışmada öldürülmesinin ardından Türkiye'ye sığındı. Henüz 4 aylık evliyken eşini savaşa kurban veren Zeydan, Zeyd adını verdiği bebeğini Türkiye'de dünyaya getirdi.

Zeydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşinin Esed'e bağlı orduda asker olduğunu ancak zulme dayanamayarak muhaliflere katıldığını belirtti. Eşinin çıkan çatışmada hayatını kaybettiğini anlatan Zeydan, Türkiye'nin yardımlarıyla hayata tutunduklarını dile getirdi.

Kahramanmaraş'taki çadır kentte yaşadığını ifade eden Zeydan, bebeğinin babasını hiç göremeyecek olmasına çok üzüldüğünü söyledi.

"Oğlum babasını hiç göremeyecek"

Olaylar başlamadan önce Halep'te yaşadıklarını anlatan Zeydan, şunları kaydetti:

"Teftenaz bölgesinde yaşayan kayınvalidemlere gitmiştim, dışarıda patlama sesi duyuldu ve bana kocamın öldüğünü söylediler. Eşim henüz 4 aylık evliyken Esed güçlerinin saldırısında öldü. Daha sonra ise 3 aylık hamileyken Türkiye'ye sığındım. Şimdi oğlum Muhammet Zeyd üç aylık oldu ancak yavrum babasını hiç göremeyecek. Zor günümüzde bize destek olan Türk halkını hiç unutmayacağız."

- "Türk halkı bütün ihtiyacımız karşılıyor"

Nezira Emin ise savaşın şiddetlenmesi üzerine Türkiye'ye sığındığını anlattı. Olaylar başladığında eşinin rejim güçlerince cezaevine konulduğunu aktaran Emin,  "Türkiye'ye geldikten sonra öldürüldüğünü öğrendim. Türk halkı bütün ihtiyaçlarımızı karşılıyor ancak çocuklarım sürekli babalarını soruyor. En küçük oğlum babasını hiç görmedi. Bizleri misafir ettikleri için Türk hükumetine teşekkür ediyorum. Çocuklarla ayrı bizimle ayrı ilgileniyorlar. Umarım savaş biter ve topraklarımıza geri döneriz" diye konuştu.

Sevsen Talip de dördüncü çocuğuna hamileyken Türkiye'ye sığındığını anımsattı. Eşinin savaşta hayatını kaybettiğini dile getiren Talip, "İlk başta çocuklarımdan babalarının öldüğünü gizle ancak yeni yeni anlatmaya başladım. En küçük oğlum Ali Kahramanmaraş'ta dünyaya geldi. Oğlum Türk halkının şefkatiyle büyüyor" dedi.