Çin zulmünden kaçarak Tayland’a sığınan ve buradan da Türkiye’ye getirilen Doğu Türkistanlılar Kayseri’ye yerleştirildi. Kimse Yok Mu Derneği Kayseri Şubesi, Doğu Türkistanlılar için seferber oldu ve ailelerin ihtiyacı olan yağ, pirinç, şeker, un gibi malzemeler 500 kişiden oluşan Uygur Türklerine dağıtılmak üzere yetkililere teslim etti.

Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı ve Doğu Türkistanlılar Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk, Çin zulmünden kaçan Uygur Türklerine Türkiye’nin sahip çıktığını ve bunun sevincini yaşadıklarını belirtti. Seyit Tümtürk, Çin zulmünden kaçanların Tayland'da yakalandıklarını hatırlatarak, "Orada tutulan 367 kişiden Türkiye’ye ulaşabilen kardeşlerimizden bir kısmı Kayseri’ye getirildi. Şu an Kayseri’de bulunan kardeşlerimizin sayısı 500. Bu sayının bine ulaşacağını tahmin ediyoruz." dedi.

Seyit Tümtürk, Kayseri’de boş olan memurlara ait lojmanlara Uygurların yerleştirildiğini belirterek, "Kayseri’de Valiliğimiz, belediye başkanlarımız kardeşlerimiz için seferber oldu. Şu an ihtiyaçları ve eksiklikleri gidiriliyor. Yine birçok sivil toplum kuruluşu seferber oldu. Kimse Yok Mu Derneği’de şu an bizden aldıkları listeye göre önemli oranda ihtiyaçlarımızı karşıladılar. Kendilerine ve Uygur Türklerine sahip çıkarak bağrına basan Kayseri halkımıza teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

Kimse Yok Mu Derneği Kayseri Şubesi Başkanı Abdurrahman Haskaraman, Çin zulmünden kaçarak Kayseri’ye ulaşan Uygur Türklerine sahip çıkmak için kolları sıvadıklarını ifade etti. Çin’de yaşadıkları zulümleri bildiklerini anlatan Haskaraman, orada bulunan Türklerin gerek İslam dinini gerekse kendi kültürlerini yaşayamadıklarını ifade etti. Bütün mağdur ve mahzunların yanında olduklarını anlatan Haskaraman, şunları söyledi: "Uluslararası bir kuruluş olan derneğimiz bugün Doğu Türkistanlı kardeşlerimizin yanında ve onlara destek oluyoruz. Şimdi mağdur olan kardeşlerimize bugün yapabileceğimiz en güzel yardım onların ihtiyaçlarını gidermek ve onların yüzlerinin gülmesini sağlamaktır. Zulümden kaçarak Türkiye’ye gelen kardeşlerimize muhacir ensar kardeşliğini göstermek için seferber olduk."

Abdurrahman Haskaraman, ilk etapta ihtiyaç olarak belirlenen malzemeleri getirdiklerini belirterek, "5 ton un, 5 ton pirinç, 2,5 ton şeker, bin 800 kilo yağ, 200 paket çay teslim edildi. Gelecek haftada temizlik malzemesi ve battaniye teslim edilecek. Bu kardeşlerimize bundan sonra da halkımızın desteği ile yardıma devam edilecektir." dedi.

Lojmanlarda kalan Doğu Türkistanlıların görüntülerini alırken güvenlik noktasında yüzlerinin çekilmemesi yönünde uygulama yapılıyor. Aileler için lojmanların bulunduğu bölgede kaloriferlerin yenilenmesi, halı, mutfak malzemeleri gibi ihtiyaçlar karşılanıyor.