İç savaştan kaçıp yeni umutlarla Türkiye’ye sığınan çok sayıda Türkmen aile, yaşadıkları sıkıntıların devam etmesine sitem etti. Suriyeliler kadar itibar görmediklerini savunan Türkmen aile, sağlık kuruluşlarında yaşadıkları muameleyi anlatarak, uzak ülkelerden gelen mültecilerle aynı statüye tabi tutulmalarını eleştirdi.

Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mahmut Kasapoğlu, Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine, Türkiye’de yaşayan Türkmenlerin onlarca sıkıntısı olduğunu anlattı. Iraklı Türkmenlerin çalışma hayatından eğitime, konaklama sıkıntılarından sağlık sorunlarına kadar çok sayıda problem yaşadığını belirten Kasapoğlu, "İlayı Kelimatullah akraba öncedir. Ama adalette, ama çaresizlikte şu anda Irak Türkleri çaresizdir, tabi ki sahip çıkacaksın, sen anavatansın." dedi. Irak’tan gelen Türkmen ailelerin Suriye’den gelen mültecilerden farklı statüde geldiğine işaret eden Kasapoğlu, bu sözlerine şöyle açıklık getirdi: "Türkiye, Suriye’den gelenleri kendisi teşvik etti. Onlara bütün imkanları sağladı. Sağlık, eğitim başta geliyor. Suriye’de ne okuyorsa Türkiye’de de onu okuyorsun. Irak’a gelince enteresan bir şey var. Türkmen elinden göçen Türk insanları bu statünün dışında. Irak Türkleri göçmenlerine dışarıdan gelen soydaşlarımıza tanınan haklar tanınsın. Ama hiçbirisi Irak Türkleriyle ilgili soydaşlık bazında herhangi bir kolaylık sağlamadı, yıllardan beri bugüne kadar. Uzak ülkeden gelen yabancı mülteci neyse Irak Türkleri de aynı statüye dahil edilmiştir."

Kasapoğlu, Iraklı Türkmenlerin insani haklarının ihlal edildiğini belirterek, "Bizim asıl çözüm istediğimiz anavatandır. Yıllardan beri Irak Türkleri, Irak’ın hepsinin yüzde 13,5'unu teşkil etmektedir. Biz maalesef insani bakımdan, evrensel dünya hakları bakımından hiçbir zaman o hakkımız verilmemiştir. Hep gasp edilmiştir. Iraklı Türkmenler umduklarını buldular desek biraz yanlış olur. Üç aile bir dairede kalıyor. Bu aileler de en az yedi kişidir. Bunlar nasıl mutlu olsun? Kesinlikle burada umduklarını değil hiçbir şey bulamadılar. Kaç tane insanlarımız burada soğuktan vefat etti. Ne demek? Kime dersen de 70 kişi bir dairede yaşayabilir mi? 3- 4 gün böyle yaşadılar. Doğalgaz alacak paraları yok, altlarında halı yok bu insanların. Çoğu da keşke gelmeseydik orada ölseydik, bunu bile söyleyenler var. Asla ve kata Türkmenlere ve Türkiye’ye yakışmaz bu hareket. Türkiye önce soydaşına sahip çıkacak. İlayı Kelimatullah’ta akraba önceliklidir. Ama adalette, ama çaresizlikte şu anda Irak Türkleri çaresizdir, tabi ki sahip çıkacaksın, sen anavatansın." ifadelerini kullandı.

'HASTANE PASAPORTUMA EL KOYDU'

Irak Türkmeni Süleyman Hüseyin, Suriye’den kaçak yolla geldiğini anlattı. Türkiye’ye sığındığında buradaki arkadaşlarının kendisine yardım ettiğine işaret eden Hüseyin, "Arkadaşımın yanında bir hafta kaldık, ondan sonra burayı kiraladık. Buradaki millet bize yardımcı oldu. Kimsede bir kusur yok. Bizim çocuğumuz olduğunda zorlandık. Biz iki hafta önce hastaneye gittik, çocuğumuz oldu. Ondan sonra ‘hastanede kalsın’ dediler, bir gün hastanede kaldık. Biz çıkalım dedik, bir problem varsa kalalım dedik, yok kontrol yapalım dediler. İkinci güne kaldık çıkarken ‘2 bin lira para ödemeniz gerekiyor dediler. Pasaport ve kimlik kartımı aldılar. Hastanede kaldı. Daha sonra gittim pasaportu istedim, ‘olmaz parayı ödersen pasaport ve kimlik kartını alırsın’ dediler. Halâ pasaport ve kimliğim hastanede." diyerek, yaşadığı sıkıntıyı aktardı.

Irak’ta beyaz eşya dükkanı olduğuna dikkat çeken Süleyman Hüseyin, Türkiye’ye sığınırken bütün mal varlığını Irak’ta bıraktığını vurguladı. Çocuklarından iki tanesinin hasta olduğunu dile getiren Hüseyin, "20 yaşındaki kızım sara hastası, ilaç almam gerektiğini söylediler. Üç gün aradım eczane ilaç vermedi. Hastaneye gittim, Suriyelilere ilaç ve reçete yazıyorlar, bize yazmıyorlar. Nasıl yazmıyorsunuz? dedim. İlacı Irak’tan gönderdiler, aldım. Hastaneye gittiğimizde ilaç istiyorum. Zaten benim çocuğum hasta. Bir kızım da hasta, bundan başka bir şey istemiyorum." dedi.

TÜRKMEN AİLE YENİ DOĞAN BEBEĞE TÜRK KİMLİĞİ İSTİYOR

Hüseyin'in eşi de yeni doğan çocuğuna Türk kimliği istediğini aktardı. Sıkıntılar içinde Türkiye’ye geldiklerini söyleyen Irak Türkmeni kadın, iki hafta sonra da doğum sancıları tutunca hastaneye gittiğini belirterek, "Çocuk doğduktan sonra hastaneden ayrılırken bizden pasaport, kimlik istediler. Biz bir kağıda imza attık, pasaportumuz onların elinde." siteminde bulundu.