Esed güçleri ile muhalifler arasında başlayan çatışmalar üçüncü yılına girdi. Yaşanan olaylarda binlerce masum çocuk ve kadın yaşamını yitirdi, yüz binlerce Suriyeli ise doğup büyüdükleri toprakları terk etmek zorunda kaldı.
     Suriye'de yaşanan drama seyirci kalmayan Türkiye, sığınmacılar için çadır kent ve konteyner kentler oluşturdu, düzenlenen kampanyalarla sınır ötesine yardımlar ulaştırıldı. Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, ülkelerindeki çatışmaların yıl dönümünde yüreklerindeki acıya rağmen umutlarını kaybetmedi. Mülteciler, her çadırı ayrı bir drama dönüştüren olayların son bulması için dünya Müslümanlarından dua, uluslararası toplumdan da yardım bekliyor.
     Kendileri için oluşturulan Kahramanmaraş'taki çadır kentte barınan Suriyeliler, bir gün ülkelerine dönüp hürriyetlerine kavuşmayı arzuluyor. Tek istekleri ise Beşşar Esed sonrası halkın kuracağı bir devlet.
    
     -Türkiye'nin kardeşliği-
    
     Suriyeli Muhammed Hammudi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailesiyle birlikte 2 yıl önce Türkiye'ye sığındıklarını söyledi. Savaşın bir an önce sona ermesini ve ailesiyle birlikte ülkesine dönmek istediğini belirten Hammudi, şunları kaydetti:
     ''Halkını öldüren o kişinin ismini söylemek bile istemiyorum. Onun bir an önce gitmesini istiyoruz. Bu milleti böyle süründürdü. Herkes perişan oldu. Çadırlara bakın, herkesin bir kaybı ve acısı var. Bütün bu çocukların günahı neydi. Savaş ikinci yılını doldurdu. Beşşer Esed sonrası halkın kuracağı bir devlet için dua ediyoruz. İnşallah bu da çok yakında gerçekleşecek. Umudumuzu hiçbir zaman kaybetmedik.''
     ''Biz Türkiye'den bu desteği ve kardeşliği bekliyorduk'' diyen Hammudi, Türkiye'yi her zaman merhametli bir ülke olarak bildiklerini ve yaptıkları yardımlarla da bunu bir kez daha gösterdiğini vurguladı. Türk halkının kendilerine gösterdiği ilgiden memnun olduklarını ifade eden Hammudi, ''Bize çok büyük hizmet verdiler. Çok iyi bakıyorlar. Özellikle Başbakan Erdoğan çok iyi bir insan. Başbakan bizlere 'kardeşlerim' diyor'' şeklinde konuştu.
     Süleyman Kennu da Türkiye'de kendilerini ''Türk'' gibi hissettiklerini, Arap olduklarının akıllarına bile gelmediğini söyledi. Ülkelerine dönmenin hayalini kurduklarını anlatan Kennu, ''Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bu mücadelede galip gelecek ve Esed gidecek. Halkımız zalime karşı birleşti. En kısa zamanda diktatörlük yıkılacak ve devletimizi hep birlikte kuracağız. Hiçbir zaman Türk halkının vefasını unutmayacağız'' diye konuştu.