Ocak ayında Eskişehir Sulh Ceza Hakimliği görevinden alınarak Zonguldak'a düz hakim olarak atanan Kemal Karanfil, “Türkiye’yi savaş tehlikesi ile karşı karşıya bırakacak, yetkisiz olarak, yabancı bir devlete karşı asker toplayan veya diğer hasmane hareketlerde bulunan kimseye TCK’nın 306. maddesine göre beş yıldan on iki yıla kadar hapis cezası verilir. Savaş meydana gelirse bunun cezası müebbet hapistir.” dedi.

Karanfil, sosyal medya hesabından, “Az bilinen veya görmezden gelinen ceza yasalarımız.” başlıklı bir yazı paylaştı. Kemal Karanfil, söz konusu paylaşımında Türkiye devletini savaş tehlikesi ile karşı karşıya bırakacak eylemleri sıraladı. Bunların başında yabancı devlet aleyhine asker toplama geldiğini belirten Hakim Karanfil, TCK’nın 306. maddesine göre, Türkiye devletini savaş tehlikesi ile karşı karşıya bırakacak şekilde, yetkisiz olarak, yabancı bir devlete karşı asker toplayan veya diğer hasmane hareketlerde bulunan kimseye beş yıldan on iki yıla kadar hapis cezası verildiğini dikkat çekti.

Bu girişim, fiil sonucu savaş meydana gelirse ilgili TCK maddesine göre bunun cezasının müebbet hapis cezası olduğunu aktaran Zonguldak Hakimi, “Fiil, sadece yabancı devletle siyasal ilişkileri bozacak veya Türkiye devleti veya Türk vatandaşlarını misilleme tehlikesi ile karşı karşıya bırakacak nitelikte ise faile iki yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası verilir.” sözlerini kullandı.

Karanfil, bu girişimler sonucu siyasal ilişki kesilir veya misilleme meydana gelirse bunun faillerine üç yıldan on yıla kadar hapis cezasının hükmolunduğunu vurguladı. Hakim Karanfil, “Bu maddede yer alan suçun kovuşturulması adalet bakanının iznine bağlıdır. Bu madde hükümleri, fiilî savaş hâlinde ülke topraklarının tamamını veya bir kısmını işgal eden yabancı devlet kuvvetlerine karşı meşru müdafaa amaçlı direniş hareketleri hakkında uygulanmaz.” ifadelerini kullandı.