Türkmenistan'da yeni eğitim-öğretim yılı başladı. Binlerce öğrenci, yaz tatilinin ardından ders başı yaptı. Ülke genelinde yeni eğitim yılının başlamasıyla eş zamanlı olarak da açılışlar gerçekleştirildi. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, eğitim-öğretim yılı dolayısıyla yeni 1000 kişilik öğretmen okulunun ve 600 öğrenci kapasiteli okulun açılışını yaptı.

Türkmenistan'da inşaat sektöründe söz sahibi olan Türk Total şirketi tarafından inşa edilen söz konusu projeler, devlet erkanının yüzünü güldürdü. Devlet Başkanı Berdimuhamedov'un gelmesiyle başlanan açılış töreninde, ilk olarak çeşitli dallarda öğretmen hazırlayan öğretmen okulu hizmete açıldı. 500 öğrenci yurdu, spor ve yemekhane tesisleri ile beraber inşa edilen okul, 52 bin 600 metrekare alana ve 36 bin metrekare kapalı alana sahip. Projenin bedeli 36 milyon dolar.

Türk işadamları, yabancı misyon şefleri ve çok sayıda davetlinin katıldığı törende konuşan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, eğitim sektöründe yapılan reform çalışmaları sonucunda dünya standartlarına ulaşıldığını kaydederek, eğitim, bilim ve kültür alanında Avrupa Birliği başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesi ile işbirliği yaptıklarını söyledi. Üniversite ve lise öğrencilerinin internetten fazlasıyla istifade ettiğini söyleyen Berdimuhamedov, eğitim süresinin 12 yıla çıkarıldığını, 1. sınıfa giden öğrencilere devlet tarafından bilgisayar hediye edildiğini belirtti. Türkmen lider, çocukların sağlıklı ve daha kaliteli eğitim almaları için gelecekte de bütün imkanları sağlayacaklarını ifade etti.

Açılış töreni kapsamında Devlet Başkanı Berdimuhamedov, öğretmen okulundaki derslikleri ziyaret etti ve spor salonundaki donanımlar hakkında bilgi aldı. Daha sonra Devlet Başkanı Berdimuhamedov okul ve ticaret merkezinin açılışını gerçekleştirdi.