Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Hollanda Büyükelçiliği'nin destekleri ile 'Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki Girişimciler İçin Sosyal Sorumluluk Projesi: Bölge Görünüm Raporları'nın Erzurum, Erzincan ve Bayburt'u da kapsayan raporunu Erzurum'da düzenledği toplantı ile açıkladı. Raporda söz konusu illerin sosyoekonomik durumlarında son yıllarda geriye gidiş olduğu tespiti yapıldı.

TÜRKONFED, Ekonomik Araştırmalar Sorumlusu Zühal Özbay Daş, Ekonomist Yasemin Özbal ile Türkiye Kurumsal Derneği Koordinatörü Güray Karacar'ın katılımıyla Palandöken Dağı'ndaki bir otelde 'Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki Girişimciler İçin Sosyal Sorumluluk Projesi ve Bölge Görünüm Raporları' konulu eğitim toplantısı düzenlendi. Ekonomik Araştırmalar Sorumlusu Daş geçen yıl Kasım ayında başladıkları sosyoekonomik rapor çalışmalarının 6 aylık bir emeğin sonucu olduğunu ifade etti. Daş, Doğu ve Güneydoğu'daki ekonomik ve sosyal durumu analiz ederek fırsat ve riskleri hazırladıkları raporda dile getirdiklerini dile getirdi. Erzurum, Erzincan ve Bayburt'ta yaptıkları araştırmalarda çarpıcı sonuçlara ulaştıklarını belirten Zühal Özbay Daş, bölgeden nitelikli eleman göçünün yaşandığını ve nitelikli elemanların yerinin ise doldurulamadığını anlattı. Bölgedeki nüfus düşüş eğiliminin belirgin olduğuna işaret eden Daş, "Bölgenin en büyük illerinden Erzurum'da 2007 yılından bu yana nüfus küçülmektedir. Bölge genel olarak yüksek oranda göç vermektedir. Özellikle bu durum Erzurum'da daha belirgindir." dedi.

Zühal Özbay Daş, araştırmalarında bölgede kayıt dışı istihdamın yüzde 56,3'lerde olduğunu, bunun ise yüzde 14,3 olan ülke ortalamasının oldukça üzerinde olduğuna dikkat çekti. Erzurum'da iki tane devlet üniversitesi bulunduğunu ancak bunların kısmen içine kapalı olduğunu vurguladı. Bölgede yeşil kartlı nüfusun 15 yaş üzeri nüfusa oranının ülke genelinden yüksek olduğuna değinen Ekonomik Araştırmalar Sorumlusu, "Bölgede 15 yaş üzeri yeşil kartlı nüfus Erzurum'da yüksek. Erzincan'da bu oran yüzde 12,9 ile ülke ortalamasından düşüktür. Ancak bu oran Erzurum'da yüzde 33,3 seviyesine çıkmaktadır." diye konuştu.

Daş, ayrıca son yıllarda Erzurum'da girişimcilik düzeyinde bir duraksamanın da gözlendiğini kaydetti.