ÇKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi konferans salonunda basın mensupları ile bir araya gelen Çayır, Vali Vahdettin Özcan ve ÇKÜ Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş'ın desteği ile hazırlanan albümün Özer Şahin Müzik Şirketi tarafından basıldığını söyledi, “Yaren geceleri ile asırladır yaşayan Çankırı'ya has musiki geleneği zaman içerisinde değişik erozyonlara uğramıştı. Kültüre ve geleneğe özgü yaşayabilmesi, gelecek kuşaklara aktarılması için bir derleme çalışması yaptık. Yaran Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak öncelikle uzun yıllar yaranlar da sazendelik yapmış, bu kültüre katkısı bulunan başta Zeki Babadağ, Metin Gül, Mehmet Bayraktar ve diğerleri ile arşiv taraması yaptık. 7-8 ilçede yaren gecelerine katıldık. Onlar, bu kültürü yıllarca taşıyordu. Hangi türküler değişmiş, ne gibi dönüşüme uğramış, bunu çıkardık.” diye konuştu.

Sazendeleri tekrar bu türkülerle çalıştıracaklarının altını çizen Çayır, unutulan ve değişime uğrayan eserler hakkında bilgi sunarken, yeni albümlerin geleceğini ifade etti.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Yaran Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin çalışmaları hakkında da bilgi veren Çayır, yer sorunu yaşadıklarını, bunun ortadan kalkması durumunda Merkez bünyesinde Yaran Meclisi oluşturacaklarını ifade ederek, "Bu geleneği aktararak gelecek kuşaklara faydamız olur. Yaranla ilgili geriye dönük pek kaynak yok. Bunların Orta Asya'dan araştırılması lazım." diye konuştu. 

12 eserin seslendirildiği albümden 7 bin adet basıldı.