Adana'da MİT'e ait TIR’ları durdurduğu gerekçesiyle Selam terör örgütü dosyası kapsamında tutuklanan Üsteğmen Önder Kır, TIR’ların aranmasının ve arbedenin MİT görevlilerinin kimliklerini göstermelerinden önce yaşandığını söyledi. Kır, olay yerine gelen MİT Bölge Başkanı'nın ‘bunlar benim elemanım değil, ben de tanımıyorum’ dediğini de duyduğunu anlattı.

MİT TIR’larının durdurulmasına katılan askerlerden Üsteğmen Önder Kır, mahkeme sorgusunda olay öncesini ve olay anını anlattı. Kır, Ankara’dan takip edilen araçlarla ilgili koordinasyon gerekebileceği bilgisinin gelmesi üzerine konunun daha önce takip ettikleri plakası klonlanmış araçlarla ilgili olabileceğini düşündüğünü belirtti.

Olaydan bir gün önce daha önce bir kez gördüğü ancak haber elemanı olarak kullanmadıkları bir kişinin, ‘komutanım kahvehanede birileri konuşuyordu, Suriye, Reyhanlı, bomba gibi bir şeyler söylediğini duydum’ şeklinde bilgi vermesi, o tarihlerde HDP’nin bölgede mitingi olması ve bölgede karışıklık çıkarılabileceğine dair iki adet resmi yazı bulunması nedeniyle konuyu savcı Aziz Takçı’ya bildirdiğini anlattı.

Savcının kendisini gelişmelerden haberdar edilmesini istediğini anlatan Kır, haber merkezine TIR’larla ilgili ihbarın geldiğini söyledi. Bunu da savcıya ilettiğini ifade eden Kır, verilen plakaları sorguladıklarında şirket veya şahıslar üzerine sivil plaka çıktığını belirtti.

Savcının elindeki mevcut dosyalarla birlikte değerlendirerek El Kaide bağlantılı terör örgütüne silah ve mühimmat sağlama konulu arama talebi düzenlenmesini istediğini anlatan Kır, talebin düzenlendiğini bildirdi. Savcının sözlü şekilde kuvvetli, yeterli personel, bomba arama köpeği ve kamera ile gidilmesini istediğini aktaran Kır, Ceyhan Sirkeli gişelerinin çıkışında pozisyon aldıklarını belirtti.

TIR’lar gelince durdurduklarını ifade eden Kır, bu sırada tehlikeli manevra yaparak bir otomobilin gelip durduğunu kaydetti. Araçtan inen iki kişinin kimseye bir şey demeden agresif tavırlarla, küfürlü ifadelerle konuştuklarını söyleyen Kır, bu kişilerin kelepçelenmeye karşı çıktıklarını ifade etti. Kendisinin de görevlilerin kelepçelemesine yardımcı olduğunu anlatan Kır, bunlardan birinin ‘kim olduğumu bakta gör’ diyerek cebini gösterdiğini kaydetti. Ancak bunu 15 dakika sonra yaptığını söyleyen Kır, bu kişinin cebinden cüzdanını çıkardığını ve MİT mensubu kimliğini gördüğünü belirtti. Diğer kişinin de MİT mensubu olduğunu duyduğunu aktaran Kır, olay yerinde olmayan savcıyı arayıp durumu bildirdiğini, savcının da kelepçelerin çıkarılması talimatı verdiğini anlattı. TIR’lardan inen iki kişinin de MİT mensubu olabileceği düşüncesiyle onlara da aynı şekilde davrandıklarını belirten Kır, “Kendileri ile konuşmamızda savcının yolda olduğunu Seyhan’daki kışlaya hep birlikte giderek bizim aradan çekilerek konuyu savcı ile halletmelerinin daha iyi olacağını söyledik. Onlar da kabul etti.” dedi.

Bu olaylardan önce TIR’ların kapaklarını açtıklarını, içerisinde çeşitli sayı ve ebatlarda mühimmat olduğunu gördüklerini ve görüntülediklerini söyleyen Kır, arama ve görüntüleme olayının MİT mensuplarının kimliklerini öğrenmelerinden önce gerçekleştiğini kaydetti.

Kır, MİT mensuplarıyla vardıkları mutabakata göre yola çıktıklarını, TIR’ların önden hareket ettiğini, MİT’çilerin kendi araçlarıyla, kendilerinin de resmi araçlarına binerek hareket ettiklerini anlattı.

MİT mensuplarının hızlı bir şekilde giderek TIR’ları durdurduklarını, TIR’ları kullanan jandarma personelinden anahtarları aldıklarını ifade eden Kır, vardıkları mutabakata aykırı davrandıklarını kaydetti. TIR’ların yanına vardıklarında anahtarların MİT’çilerde olduğunu gördüğünü belirten Kır, bunun üzerine savcı ile görüştüğünü, savcının bunun kabul edilemeyeceğini, TIR’ların Seyhan’a devam etmesi gerektiğini söylediğini anlattı. Savcının anahtarların alınması ve yola devam edilmesi konusunda talimat verdiğini belirten Kır, bu esnada MİT mensubunun TIR’lardan birinin anahtarını kendi şoförlerine verdiğini gördüğünü ifade etti. Seri bir hareketle bu anahtarı aldığını anlatan Kır, anahtarı aldığı şahsın kendisine yumruk attığını, birlikte yere düştüklerini aktardı. Bu esnada anahtarı bir arkadaşına attığını ve bu TIR’ın yola devam ettiğini söyleyen Kır, diğer TIR’ların ise olay yerinde kaldığını, MİT’çilerin anahtarın kendilerinde olmadığını söyleyerek TIR’ların orada kalmasını sağladıklarını belirtti.

Savcının olay yerine gelmesini istediklerini anlatan Kır, bir süre sonra savcının geldiğini, akabinde de 300 kadar Özel Harekat ve Çevik Kuvvet ekibinin geldiğini kaydetti. Emniyet müdürü, jandarma komutanı ve valinin peyderpey olay yerine geldiğini belirten Kır, daha sonra MİT bölge başkanının geldiğini ve ‘bunlar benim personelim değil ben de tanımıyorum’ dediğini duyduğunu anlattı.

Kır, bir saat kadar sonra da TIR’ların MİT mensupları tarafından emniyet eşliğinde götürüldüğünü kaydetti.