Adana’da MİT TIR’larının durdurulmasıyla ilgili İstanbul’da tutuklanan askerlerden Astsubay Gültekin M, istihbari dinlemelerde şüpheli konuşmalar üzerine TIR’larda silah ve patlayıcı olabileceğini düşündüğünü kaydetti. Gültekin M, ikinci bir Reyhanlı olayı yaşanmaması düşüncesiyle ihbarda bulunduğunu vurguladı.

Astsubay Gültekin M, mahkeme savunmasında olayla ilgisini anlattı. O dönemde Ankara jandarma istihbaratta görevli olduğunu kaydeden Gültekin M, komutanı Hakan G’nin çalıştığı bir konu olup olmadığını sorduğunu, olmadığını belirtmesi üzerine Mahmut Özcan’ın uyuşturucu konulu önleme dinlemesine ilişkin takip yapmasını istediğini söyledi.

Dinlemeleri yaptığı sırada şüphelilerden birinin ‘sandıklar nerede? misafirler sandıklara bakacak, sandıkları açalım mı? sandıkları misafirlerin istediği yere götürelim mi?’ gibi şüphe çeken üstü kapalı konuşmalar yaptığını anlatan Gültekin M, bunun üzerine konuşmaları detaylandırmak için 14 ve 17 Ocak’ta önleme dinlemesi talebinde bulunduklarını söyledi. En son 18 Ocak’ta dinlediği iki numara arasında ‘bugün yine yolculuk var, 3 tane misafir var, aynı yerde buluşalım, açık mı olsun kapalı mı olsun? gece 12’de her zamanki yerde buluşup’ şeklinde konuşmalar geçtiğini söyledi.

Konuyu komutanına aktardığını, ilgisiz kalındığı için de ihbar etmeye karar verdiğini belirten Gültekin M, batıdan doğuya sevkiyat olması, TIR’lardaki kasaların çelik olması nedeniyle malzemenin uyuşturucu olamayacağını, silah veya mühimmat olabileceğini değerlendirdiğini ifade etti. Gültekin M, ikinci Reyhanlı olayı yaşanmaması için bu olayın olduğunu belirtti.

Durumu Adana İl Jandarma Komutanlığı’na ihbar etmeyi tasarladığını kaydeden Gültekin M, bu konudan komutanına bahsetmediğini söyledi. Komutanıyla birlikte gittikleri araçtan inip Adana’yı aradığını anlatan Gültekin M, TIR’ların plakasını vererek silah veya mühimmat taşıdıklarını, Ankara’dan yola çıkıp Adana’ya doğru geldiklerini söylediğini belirtti.

İhbarının doğru çıkıp çıkmadığını öğrenmek için haberleri takip ettiğini aktaran Astsubay M, ihbarın doğru çıktığını, ancak TIR’ların MİT’e ait olduğunu öğrendiğini söyledi. Bu konudan dolayı üzüldüğünü ifade eden Gültekin M, “Ben terör örgütlerine ait olacağını tahmin ediyordum.” dedi.

Bu olayla ilgili 7 kez ifade verdiğini, iki kez gözaltına alındığını kaydeden Gültekin M, bunun üçüncü gözaltı olduğunu belirtti.

Samimi olarak olayı anlattığını ifade eden Astsubay Gültekin M, dinlemelerde kimin MİT personeli olduğunu bilmediğini, 20 Ocak 2014 tarihinde bu olayla ilgili dinlenen kimse kalmadığını söyledi. Burada kimlerin MİT görevlisi olduğunu iki hafta önce mülkiye başmüfettişinden öğrendiğini anlatan Gültekin M, amirinin ilgisiz davranmasının kendisini ihbarı yapmaya sevk ettiğini kaydetti.