Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ)  darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan eski Sivas Garnizon ve  5. Piyade Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Fatih Celaleddin Sağır'ın emir  astsubayı A.H, FETÖ'nün garnizondaki rütbeli askerleri A, B, C, D harfleriyle  fişlediğini itiraf etti. 
 
 Türk Ceza Kanunu'nun etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanarak ifade  verdikten sonra salıverilen emir astsubayı A.H, ifadesinde, 2003'te Van Erciş'te  astsubay olarak görevlendirildiğini, 2006'da İstanbul 3. Kolordu Komutanlığına  tayin olduğunu söyledi.
 
A.H, Mayıs 2013'te Hakkari Dağ Komando Tugayında, 28 Temmuz 2015'te de  Sivas 5. Piyade Eğitim Tugayında görevine başladığını belirtti.
 
 Bitlis Adil Cevaz Devlet Hastanesinde görevli bir doktorun kendisine  "Ali" kod adını verdiğini, tayin olduğunda örgüt içindeki bir başka sorumluya  bulunduğu ilde devredildiğini anlatan A.H, şu bilgileri verdi:
 
"Uygulama şöyledir, tayin çıktığında sorumlu kişi oradaki sorumluya  şahsı devreder. Askeri yapılanmada subay ve astsubayların mutlaka sorumluları  farklı olurdu, birbirlerini tanımazlardı. Benden sorumlu olan öğretmen A.K'yi  Sivas'ta cemaatin diğer kısmı bilmezdi ama A.K'nin herkes ile ilgili bir bilgi ve  doküman sahibi olduğunu biliyorum. Garnizondaki tüm rütbeli askerlerin isminin  yazılı olduğu bir belge vardı. Bilgisayarda ben yanında oturduğum zaman askerin  ismini girerdik. Onunla ilgili olarak tüm bilgileri gösteren bir sayfa açılırdı."
 
Kara Kara Kuvvetleri Komutanlığı Tayin Daire Plan Koordinasyon  Şube'den Kurmay Binbaşı İ.E'nin, Sivas'a atanmadan önce kendisini arayarak kritik  bir göreve atanacağını söylediğini iddia eden A.H, atanmasından önce Tuğgeneral  Sağır'ın bu daireyle dört sefer görüştüğünü öğrendiğini aktardı.
 
A.H, "Erdinç" kod adıyla tanıdığı A.K'nin Sivas'a atandığında Garnizon  Komutanı Sağır hakkında bilgiler verdiğini, sert bir adam olduğunu ama komutanın  mutlaka korunması, kollanması, yükseltilmesi gerektiğini söylediğini ifade etti.
 
FETÖ'nün komutanlarla ilgili kendisinden bilgi aldığını dile getiren  A.H, "Eğer komutan kendilerindense sadece ne yaptı, ne etti, günlük faaliyet  alırlar, ayrıntıya girmezler, detaylarını tutmazlardı. Eğer kendilerinden değilse  en ufak bir problem dahi olsa örneğin komutan farz edin personeline sigara almaya  gönderirdi, bunu ayrıntılı bir şekilde not alırlar, personeli özel işlerinde  kullanıyor diye not düşerlerdi." dedi.
 
   
Darbe girişiminden bir hafta önce Sağır'ın tavırlarının oldukça  agresif ve sert olduğuna dikkati çeken A.H, darbe girişiminin olduğu gün evde  televizyondan hareketliliği takip ettiğini söyledi.
 
 A.H, darbe girişiminin olduğu gece emir subaylığını yaptığı Tuğgeneral  Sağır'ın telefonla arayarak, "Üzerini giyin derhal makama gel" şeklinde emir  verdiğini anlatarak, "Ben de bunun üzerine makama gittim. Burada askeri hattan  komutanımız Fatih Celaleddin Sağır, EDOK'tan kurmay başkanı ya da kolordu kurmay  başkanıyla görüştü. Bir müddet sonra Jandarma Alay Komutanı Bektaş Arslan geldi,  odaya aldık, kapıyı kapattılar. 10-15 dakika aralarında görüştüler. İçerideki  görüşmenin içeriğini bilmiyorum. Sadece bir ara Bektaş albayın 'olmaz' diye biraz  yüksek sesle sözünü duydum." diye konuştu.
 
Emir subay ve astsubayları iddiası
 
 Komutanlara verilen emir astsubaylarının hepsinin dikkatlice  incelenmesi ve irdelenmesi gerektiğini savunan A.H, "Ben çoğunluğunun bu yapıdan  olduğunu düşünüyorum. Hem benim seçim döneminde yaptığım görüşmeler hem de bu  yapıdan olduğunu bildiğim tanıdığım astsubay İ.H.K, Erzincan'daki komutanın emir  astsubayıdır, bu süreçte atandı. Benim şahsi kanaatim emir subay ve  astsubaylarının en az yüzde 70'i bu yapıdan." iddiasında bulundu.  
 
 Şifreli bellek
 
 A.H, Hakkari'de görev yaptığı dönemde kendisine 16 GB'lik bir  taşınabilir bellek verildiğini anlatarak, şunları kaydetti:
 
   "Bu bellekte Fetullah Gülen'in vaazlarından tutun da bir sürü doküman  bulunmaktaydı. Askeri personel genelde bu bellekleri kullanıyor. Bu bellek  bilgisayara takıldığında 'delete' ya da 'esc' tuşlarına basıldığında Pardus  programı ile devreye giriyor. 4-5 aşamadan sonra program şifre istiyor ve şifre  ile giriliyor. Bu yüzden askeri personel aramalarda yapılanmayla ilgili herhangi  bir bilgi, belge ya da doküman bulunamıyor."
 
Örgütün askeri personeli fişlediğini de itiraf eden A.H, "Garnizondaki  rütbeli tüm askerlerin isimleri vardı. Bu isimlere dereceler verilmiştir. Ben  benim sorumlum olan öğretmen A.K'da bu dokümanı görmüştüm. Dereceler A, B, C, D,  şeklinde olur. A ve B, sıkıntılı değildir, zararsızdır, C iyidir, D tehlikelidir.  Kimini Alevi kimini değişik şekilde sınıflandırdıklarını biliyorum." ifadelerini  kullandı.
 
  FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Sivas Garnizon ve 5. Piyade Eğitim  Tugay Komutanı olan Fatih Celaleddin Sağır, darbe girişimine ilişkin soruşturma  kapsamında 19 Temmuz'da tutuklanmış, Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken  Tedbirler ile Bazı Kurum ve Kuruluşlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında  Kararname ile Türk Silahlı Kuvvetlerinden ihraç edilmişti.