İstanbul’da polislere yönelik operasyonda tutuklanan bazı emniyet görevlilerinin aylık tutukluluk incelemelerinin geç yapıldığı gerekçesiyle avukatlar, hakim İslam Çiçek ve savcı Okan Özsoy’u HSYK’ya şikayet etti.

22 Temmuz sahur operasyonunda gözaltına alınan polislerinin avukatları Fatih Şahinler ve Gökhan Güney, İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimi İslam Çiçek ve savcı Okan Özsoy hakkında HSYK’ya şikayette bulundu. Eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Erol Demirhan'ın da aralarında bulunduğu 20 emniyet mensubu hakkında hukuksuz kararlara imza attığı belirtilen hakim Çiçek ve soruşturma savcısı Özsoy hakkında inceleme ve soruşturma açılması, tedbiren görevden uzaklaştırma veya görev yerinin değiştirilmesi talep edildi. Gerçekleştirilecek soruşturma sonucunda dava açılması ve disiplin cezası verilmesi istendi.

25 Temmuz 2014 tarihinde tutuklanan polisler hakkında 8 aydır iddianame hazırlanmadı. Gözaltı ve mahkeme sürecinde hak ihlalleri yapıldığı belirtilen polislerin aylık tutukluluk incelemelerinde de usul hatası yapıldığı kaydedildi. Geçtiğimiz ay gerçekleştirilen tutukluluk incelemesinin 2 gün geç yapıldığı belirtildi. Bunun açıkça hürriyeti tahdit suçu kapsamına girdiği vurgulandı.
Avukatlar, aylık tutukluluk incelemelerinin her birinde soruşturma savcısı tarafından sunulması zorunlu olan mütalaanın tutukluluktan bu yana hiçbir incelemede kendilerine tebliğ edilmediğini anlattı. Son tutukluluk gözden geçirilmesinde, avukatlarca da tebliğin talep edilmesine rağmen, yine bu talebin yerine getirilmediği kaydedildi. Mütalaanın tebliğ edilmemiş olmasının Anayasa Mahkemesi'nin yerleşik kararlarında hak ihlali olarak değerlendirildiğinin altı çizildi.