Çanakkale'de bir eylemde dönemin Başbakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret edildiği iddiasıyla açılan dava sonuçlandı. Bir sendika başkanı, iki öğretmen ve bir üniversite öğrencisi, 11 ay 20 gün hapis cezası aldı.

Çanakkale'de 26 Nisan 2014'ta, Milli Eğitim Kanunu'nda yapılan değişikliklere tepki göstermek için yürüyüş düzenledi. Bu yürüyüşte, "Hırsız Tayyip Erdoğan" ve "Tayyip şaşırdı, paraları aşırdı" sloganları atıldığı iddiasıyla dava açıldı. Çanakkale 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen ve dört kişinin yargılandığı dava, geçen hafta çarşamba günü sonuçlandı. Aralarında Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Prof. Dr. Telat Koç'un da bulunduğu üç öğretmen ve bir üniversite öğrencisi, 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, cezayı 7 bin TL paraya çevirerek hükmün açıklanmasını 5 yıl erteledi.

Cezayla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Koç, izinli mitingde demokratik tepki haklarını kullandıklarını belirterek, o sözleri hatırlamadığını ifade etti. Böyle bir slogan atılsa bile onlarca kişinin bunu kullandığı belirterek, sadece dört kişi hakkında dava açılmasını eleştirdi. Belli kişiler hedef seçilerek toplumun susturulmaya çalışıldığını iddia eden Koç, "Tamamen eleştiri hakkı bu. Bizim verdiğimiz vergilerle görev yapan kişileri eleştirmek doğal haktır. Demokrasi, hukuk herkese lazım. Doğru olan şeyleri de yanlış olan şeyleri de eleştirme hakkı vardır. Eleştiriye teşekkür edilmesi gerekirken haksız ceza veriliyor." şeklinde tepkisini dile getirdi.