Türkiye Hahambaşılığı Vakfı ve Türk Musevi Cemaati'nin Edirne’de verdiği iftar yemeğinde üç semavi dinin temsilcileri bir araya geldi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Edirne'deki büyük sinagogun restore edilmesinin ardından, Türkiye Hahambaşılığı Vakfı ve Türk Musevi Cemaati, teşekkür etmek amacıyla kentteki etkinliklerini sürdürüyor. İftar yemeği, şehrin tarihi mekanı olan Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı’nda verildi.

Yemekte üç semavi dinin temsilcilerini bir araya geldi. Türkiye Hahambaşısı Rav İsak Haleva, Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm, İskeçe ve Gümülcine müftüleri, Bulgar Ortadoks Kilisesi Rahibi Aleksandır Çıkırık aynı masada birlikte iftar açtı.

Programda konuşan Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, “Türkiye Musevileri bizim vazgeçilmez dostlarımızdır. Türkiye Musevileriyle bugüne kadar ne Osmanlı’da ne de Türkiye Cumhuriyeti döneminde öyle büyük bir sorun kesinlikle yaşanmamıştır. Biz hep dost olmuşuzdur. Bizim dostluğumuz, demir kırılır, çiçekler solar ama bizim dostluğumuz ne kırılır ne de solar. Edirne’de ebediyetten devam eden bir dostluk bu” dedi.

Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh ise, “Bizleri, 500 yıl evvel inancımızı, aidiyetimizi, kültürümüzü, geleneklerimizi koruyabilmemiz için kucaklayan doğduğumuz topraklarda edindiğimiz kazanımları bugün o topraklarda yaşayanlardan dahi daha iyi korunmamızı sağlayan vatanımız olan Türkiyemize olan sorumluluğumuz bugün ikilemler yaşasak da bu mücadeleyi verebilmektir, vermektir” diye konuştu.

Türkiye Hahambaşısı Rav İsak Haleva da, “Hz. Davut peygamber Zebur kitabında ne kadar güzel söylemiş. Kardeşlerin birlikte ve bir arada olmalarından daha güzel ve daha iyi bir hal olamaz diye buyurmuştur. Bugünlerde ilk haftası içinde olduğumuz ve Müslüman kardeşlerimizin ibadetlerinin yoğun bir dönemi olan Ramazan ayının hepimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Oruç ve iftar ibadetleriyle duaların yüce Tanrı katında makbul olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2010 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları kapsamında yok olmaktan kurtarılan Edirne Büyük Sinagogu geçtiğimiz Mart ayında hizmete açıldı. Avrupa’nın en büyük ikinci sinagogu olma özelliği taşıyan ve yaklaşık 5,7 milyon TL harcanarak yenilenen mabet, Yahudi cemaati tarafından memnuniyetle karşılandı. Sinagogun hizmete açılmasından sonra yüzlerce Yahudi vatandaş Edirne’ye gelerek ibadetlerini yapma imkanı buluyor.