Barselona’dan kalkıp Düsseldorf’a doğru yol alırken Fransa’da düşen uçakta bulunan Haltern Am See şehrindeki Joseph-König-Gymnasium’da büyük üzüntü yaşandı.

Almanya’nın Haltern Am See şehirinden öğrenci değişimi projesi kapsamında İspanya`ya giden 16 öğrencisi ve 2 öğretmenin de düşen Germanwings uçağında bulunduğu haberi öğlen saatlerinde Joseph-König-Gymnasium`a ulaşmasının ardından Okul Müdürü Ulrich Wessel tüm öğrencileri evlerine gönderdi. Haberi öğrenen öğrenci ve veliler göz yaşlarına hakim olamadılar. Okul önüne itfaiye ve ilk yardım ekipleri bekletilirken, öğrenci yakınlarını sakinleştirmek için kriz masası oluşturuldu ve psikologlar hazır bekletildi.

Kısa bir basın açıklaması yapan Haltern am See Belediye Başkanı Bodo Klimpel, olay hakkında, 'Bu gün şehrimiz tarihindeki en kara gün' diyerek tüm şehir halkının şok halinde olduğunu ve derinden etkilendiğini belirtti. Haberin duyulmasından ardından Joseph-König-Gymnasium ziyaretçi akınına uğradı.

Diğer taraftan 30 kişilik sınıfın 16’sının İspanyolcayı seçtiği için İspanya’ya gittiği belirtildi. Adının Ali olduğu öğrenilen 10 sınıf öğrencisinin Latinceyi seçtiği için İspanya’ya gitmediği ve ölen arkadaşlarına çok üzüldüğü öğrenildi. İsmini vermeyen Alinin annesi, "Oğlum Latinceyi seçti. İspanyolcayı seçmiş olsaydı oda bu uçakta olacaktı. Ölenler hepsi oğlumun arkadaşı. Linda ile çok iyi arkadaştı. Şimdi onlarla beraber. Acılarına ortak oluyor.’ dedi.

Okul önünde toplanan öğrenciler düşün uçakta hayatlarını kaybeden 2 öğretmen ve 16 öğrenci arkadaşlarını okul girişine mumlar yakarak andılar. Herkesin bir birini tanıdığı küçük bir şehir olan Haltern Am See de insanlar olayın şokunu yaşarken, şehirde bir çok aktivite iptal edildi, bayraklar yarıya indirildi ve yas ilan edildi. Resmi ziyaret için Peru'da bulunan Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck haberin ardından güney Amerika ziyaretini yarıda keserek ülkesine geri dönüyor.

Başbakan Angele Merkel, olayda hayatını kaybeden 144 yolcu ve 6 mürettebat için üzüntüsünü bildirirken, yakınlarına sabır diledi ve yerinde bilgi almak için yarın uçağın düştüğü Fransa`ya gideceğini açıkladı. Düsseldorf Havalimanında bir kiriz masası oluşturulurken olayda hayatını kaybeden yakınlar için psikolojik destek masası kuruldu.