Uşak Özel Üftade Anadolu ve Fen Lisesi'nde 33 öğrenci, Goethe - Zertifikat A1 ve A2 sınavlarına katılarak Almanya'da oturum için gerekli uluslararası geçerliliği olan Goethe- A1 ve A2 sertifikası almaya hak kazandı.

Uşak Özel Üftade Anadolu ve Fen Lisesi, Almanca'yı A1 ve A2 düzeyinde öğretmek amacıyla öğrencileri için kurs düzenledi. Kurslar sonucunda sınava girerek başarılı olan 33 öğrenciye sertifika verildi.

Okul müdürü Mustafa Taşkıran yaptığı açıklamada, "Almanca Avrupa Birliği'nin resmi dillerinden biri ve en çok konuşulanıdır. Bizim amacımız 'Bir dil bir insan iki dil iki insan' sloganıyla eğitimli, kültürlü, dil ve bilinç düzeyi yüksek gençler yetiştirmek. Bunun için bakanlık müfredatında da yer aldığı gibi Almancayı, üniversite öncesi A1 ve A2 düzeyinde öğretmek ve aynı zamanda belgelendirmek istedik." dedi.

Taşkıran, şöyle devam etti: "Sınıflarımızın teknik donanımı bu tarz çalışmaların yürütülmesi için oldukça uygun. Hafta içi ve hafta sonu yaptığımız kurslar ile 32 öğrencimiz Goethe-A1 sertifikası, 1 öğrencimiz de Goethe-A2 sertifikasını almaya hak kazandı. Yabancı dil öğreniminde özellikle 2. yabancı dil için öğrenci motivasyonu ve veli desteği çok önemli. Çalışmaya katılanlar yıl boyu haftanın belli günlerinde okul sonrası ya da hafta sonlarında çalışmalara katıldılar. Aileleri de kendilerine destek oldu. Bu yüzden öğrenci ve velilerimize gösterdikleri özveriden ötürü teşekkür ederim. Önümüzdeki yıl daha fazla öğrencinin Almanca dil sertifikası almasını sağlamak istiyoruz."

Almanca Zümre Başkanı Ertuğrul Engin, sınavın, dinleme, okuma, yazma ve konuşma olmak üzere dört bölümden oluştuğunu, Goethe Institut Almanca Dil Kursları bölümünden öğretmenlerin ilk üç bölümden sonra konuşma becerilerini ölçücü sorular sorduğunu kaydetti. Engin, "Okul sonrası düzenlediğimiz bu kurslar vesilesiyle öğrencilerimizin bu becerilerini geliştirmeye çalışıyoruz." diye konuştu.

A1 SERTİFİKASI NE İŞE YARAR, BUNU ALANLAR NELER YAPABİLİRLER?

2007 yılında yürürlüğe giren yasaya göre Almanya'ya gidecek olan kişilerden dil yeterlilik düzeylerini gösteren Goethe Enstitüsü tarafından verilen A1 sertifikası isteniyor. Goethe-Institut'un sınavlarıyla bağlantılı sertifikalar, pek çok ülkedeki işverenler ve eğitim kurumları tarafından Almanca bilgisinin yeterliliğini gösteren belge olarak kabul ediliyor. Aile birleşim vizesi alabilmek ve Almanya'da oturum izni alabilmek için bu sertifikaya sahip olmak gerekiyor.

A1 düzeyindeki bir kimse, günlük hayattaki olağan ifadeleri ve oldukça basit cümleleri anlayabiliyor ve kullanabiliyor. Rakamları, miktarları, saatleri ve fiyatları söyleyebiliyor ve anlayabiliyor. Basit ve kişisel bilgilere yönelik formları doldurabiliyor, kısa kişisel mesajlar yazabilir. Kendini ve başkalarını tanıtabiliyor ve başka kişilere onlar hakkında sorular yöneltebiliyor.