Uluslararası Hak İhlalleri İzleme Merkezi (UHİM), bürokrasinin siyasileşmesinin, siyasetin bürokratikleşmesinden daha tehlikeli olduğu vurgusunu yaparak, seçmenlerin bürokratik vesayete, siyasete teslim edilmemesi gerektiği görüşünü paylaştı.

UHİM yönetiminin yazılı basın açıklamasında, “Devleti yöneten kadrolarla toplum arasındaki ilişki, sağlıklı bir yönetim açısından hayati önem taşımaktadır. Demokratik yönetimlerde, yönetim birimleri ve görev tanımları net biçimde belirlenmiş ve yönetim halkın tercihi ile vekâlet verdiği siyasi otoriteye bırakılmıştır. Devlet yapılanmasında ayrıca siyaset kurumlarına yardımcı olmak üzere birtakım bürokratik ve askeri yapılar tesis edilmiştir. Ancak kimi zaman asker ve bürokratların görev ve sorumluluk alanlarını aşarak, siyaset kurumunun alanına müdahil olduğu görülmektedir. Bu durum toplum açısından telafisi mümkün olmayan zararlar doğurmaktadır. Yakın geçmişimiz bunun acı örnekleriyle doludur.“ ifadeleri yer aldı.

Ayrıca, "Bürokrasinin siyasileşmesi, siyasetin bürokratikleşmesinden daha tehlikelidir." vurgusu yapılarak, "Zira seçim sonrasında eski görev sahasına dönecek olan bürokratların artık siyasi kimlikleri ile hareket etme ve kamu gücünü kullanma riski doğacaktır. Nitekim bu hususta en sık karşılaşılan durum, iktidar partisinden aday adayı olan bürokratın seçilemeyip geri döndüğünde bu durumu daha yüksek(!) makamlar için kullanma eğilimi içinde olmalarıdır. Oluşan bu tablo diğer bürokratlara da büyük bir haksızlık anlamına gelmektedir." denildi.

“…PARLAMENTOLARIN TEMSİL KABİLİYETİ VE BELİRLEYİCİ GÜCÜ ZAYIFLAMAKTADIR”

Yaklaşmakta olan genel seçimler öncesinde, bürokratik kadrolardan siyasete büyük bir yönelim olduğunun gözlendiğine işaret edilen açıklamada “Hukuk, eğitim, güvenlik, ekonomi gibi pek çok alandan bürokratın, seçimlerde özellikle iktidar partisinden aday olmak üzere istifa etmesi, bürokratik anlayışın siyasete taşınması tehlikesini beraberinde getirmektedir. Bu durum çoğulcu, katılımcı yönetim anlayışı için tehlike arz etmekte, tektipçi anlayışı besleme riski taşımakta, parlamentoların temsil kabiliyetini ve belirleyici gücünü zayıflatmaktadır.” düşüncesi aktarıldı.

“BÜROKRATİK ANLAYIŞ SİYASİ GÜCE ULAŞTIĞINDA TOPLUM..”

Bürokratlara, devlet yönetiminde sorumluluklarını daha iyi yerine getirmeleri için birtakım imtiyazlar verildiğini, ancak bu imtiyazlar topluma karşı kullanıldığını, zamanla da bürokratik/siyasi kazanımlar rant edinme aracı haline getirildiği belirtilen UHİM açıklamasında, “Böylece bürokrasi giderek toplumdan ve toplumun sorunlarından uzaklaşmıştır. Kendi sınırları içinde bile topluma zarar veren bu anlayışın siyasi alana taşınmasının sonuçlarını kestirmek zor değildir. Halktan kopuk, toplumun sorunlarına olan duyarlılığı zedelenmiş, seçkinci bir anlayışın siyasi mekanizmalar içerisinde kendine yer bulması, halkın yönetimle olan ilişkisinde mesafeleri daha da açacak, milletimizin kurtulmaya çalıştığı otoriter ve oligarşik yapının tekrar güç kazanmasına yol açacaktır. Bugün yönetim alanında yaşadığımız sorunların en önemlisi, siyasetçilerin iktidar gücüyle karşılaşınca toplumsal hassasiyetini kaybetmesi, siyasi iktidarın bir güç kaynağı olarak toplum üzerinde kullanılmasıdır. Bu noktada bürokratik anlayışın siyasi güce ulaştığında toplum için daha büyük tehlike arz edeceği açıktır.” değerlendirmesi yapıldı.

TOPLUMA YABANCILAŞMIŞ, SEÇKİNCİ, TEKTİPÇİ BİR YÖNETİM ANLAYIŞI OLUŞMAMASI İÇİN...

UHİM, topluma yabancılaşmış, seçkinci, tektipçi bir yönetim anlayışı oluşmaması için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:
"Bürokratlar asli görevlerini kendi görev sınırları içerisinde sürdürmelidir.
Katılımcı yönetim anlayışının varlığı için, yönetimde sivil düşüncenin etki alanı daraltılmamalıdır.
Adaylık sürecinden sonra aday olamayan işçilere geri dönüş hakkı tanınmayıp memurlara tanınması sebebiyle yaşanan eşitsizlik ortadan kaldırılmalıdır.
Seçim sebebiyle istifalar ve seçim sonrası geri dönüşler belli kriterlere bağlanmalıdır. Seçim sürecinde siyasi tercihini kullanmış ve objektifliğini yitirmiş kişilerin bürokrasiye dönüşünün engellenmesi veya görev alacağı alanların sınırlandırılması gereklidir.
Devlet yönetiminde teorik düşünce, pratik siyasetle verimli hale getirilmelidir.
Sivil siyasete dahil edilecek bürokrat seçiminde, fikri entelektüel donanım ve sosyal deneyim dikkate edilmelidir.
Yaklaşan seçimlerde toplumun tercihine sunulacak milletvekili adayları belirlenirken sandık bürokratik vesayete bırakılmamalıdır."