Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından Harp Akademileri Komutanlığı'nda düzenlenen Uluslararası Hava ve Uzay Gücü Konferansı'nda (ICAP15) hava ve uzay gücünün planlanması, günümüzdeki sorunlarda kullanım şekli ve gücün stratejik önemi gibi konular masaya yatırıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Ukrayna ve İŞİD krizlerinin konvansiyonel savaşı bir kez daha hatırlattığını belirterek " Bosna, Kosova, Afganistan ve Irak'ın ardından son olarak da Libya operasyonda hava ve uzay gücünün kullanımına yönelik önemli değişiklikler görülmüştür." dedi.

Harp Akademileri'ndeki toplantıya 20 ülkenin hava kuvvetleri komutanın yanı sıra 65 ülkeden gelen temsilciler katıldı. Üst düzey NATO komutanları Müttefik Dönüşüm Komutanı Hava Orgeneral Jean Paul Palomeros ile ABD'nin Avrupa ve Afrika Hava Kuvvetleri Komutanı Hava Orgeneral Frank Gorenc de toplantıda hazır bulundu.

Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Abdullah Recep'in konuşmasının ardından ev sahibi olarak misafirlerini karşılayan Orgeneral Öztürk, yaptığı açılış konuşmasında hava ve uzay gücünün askeri faaliyetler için önemine ve yaşanan günce konularda bu kuvvetin nasıl etkin olarak kullanılabildiğine işaret etti. Hava kuvveti olarak sorumluluklarının bilincinde olduklarını belirten Öztürk şöyle konuştu: "Yaşadığımız son Ukrayna ve İŞİD krizleri konvansiyonel harbi bize bir kez daha hatırlatırken savaş olasılığını da dışlamamak gerektiğini ortaya koymuştur. Çağımızda hava ve uzay gücü, destekleyen niteliğinin önüne geçerek icra edilen bir çok harekatta asli unsur haline gelmiştir. Müşterek ve birleşik harekat, değişik tehdit algılamaları, güvenlik ortamı ve nitelikli kuvvet yapısı ve uluslararası işbirliği ve teknoloji yönetimi gibi öne çıkan konularda sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Geçmişten günümüze hava ve uzay gücünün kullanım alanları, kabiliyetleri ve etkileri büyük gelişme göstermiştir. Önceleri sadece satıh kuvvetlerinin desteklenmesi için bir unsur olarak görülen hava ve uzay gücü bugün vazgeçilmez bir kuvvet haline gelmiştir. Bosna, Kosova, Afganistan ve Irak'ın ardından son olarak da Libya operasyonda hava ve uzay gücünün kullanımına yönelik önemli değişiklikler görülmüştür. Bu krizlerde hava ve uzay gücü operatif etkilerin stratejik etkileri de oluşturması nedeniyle ilk seçenek olarak kullanılmıştır."

Uluslararası Hava ve Uzay Gücü Konferansı'nda son dönemdeki kriz ve çatışmalarda hava ve uzay gücü, modern hava gücü için komuta kontrol, istihbarat, gözetleme ve keşif, muharip Hava ve Uzay Gücünün sürdürülebilirliği, geleceğin hava ve uzay gücünde insan faktörü konuları ele alınıyor. Toplantı yarın sona erecek.Toplantıya İspanya, İseveç, Kazakistana, Tunus, Somali, Moritanya, Macaristan ve Azerbaycan gibi 20 ülkenin hava kuvvetleri komutanı katılıyor.