Mahkemenin tahliye kararı olmasına rağmen Hidayet Karaca ve polislerin cezaevinden çıkarılmamasına hukukçular sert tepki gösterdi. Müdafaa Demokrasi ve Hukuk Derneği adına açıklama yapan avukat Adem Şallı, tahliye kararının uygulanmamasını 'hukuk gaspı' olarak nitelendirerek, ülkenin hukuk ile değil, derebeyi ve feodal mantığıyla yönetildiğini söyledi.

Tutuklu Hidayet Karaca ve polislerin bir an önce tahliye edilmesi gerektiğine dikkat çeken avukat Adem Şallı, "Nöbetçi savcının bu karara müdahale etme, bu kararı engelleme ya da 10. Sulh Ceza Mahkemesinin bu kararı yok sayma yetkisi hukuken yok. Mahkeme kararına göre tutuklu sanıkların bir an önce bırakılması gerekiyor. Şu anda yapılanlar hukukun ihlalidir, hukuk gaspıdır. Hukuk fakültesinde az bir eğitim almış birine de sorsanız bunun ne kadar hukuka uygun bir karar olduğunu görürsünüz." dedi.

'SAVCILIK MAKAMI, MAHKEME VE HAKİMİN VERMİŞ OLDUĞU KARARLARI SORGULAYAMAZ'

Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir hukuk garabetinin yaşandığını belirten Şallı, şunları kaydetti: "Ülkemizin geçtiği bu süreç, derebeyi ve feodal yapı mantığıyla yönetildiği için bugün savcı kendince bir karar vererek, Cumhuriyet tarihinde ilk kez yaşanan bir hukuk garabetine imza attı. Savcının, hakimin kararını sorgulama yetkisi yoktur. 32. Asliye Ceza Mahkemesinin kararı kesindir. Bu aşamadan sonra savcı tutuklama talep eder. Bu karar hukuktan kaçırma mantığıdır. Savcılık makamı, mahkeme ve hakimin vermiş olduğu kararları sorgulayamaz. Savcı yeni deliller var ise Türk Ceza Kanunları sınırları içerisinde itiraz edebilir. Verilen tahliye kararları dakikasında uygulanması gerekir. Bu hem anayasal suçtur hem de kararı uygulamayan kişinin görevini kötüye kullanmasıdır.''