Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Adana İl Başkanlığı tarafından ‘Yeniden Dirilen Çukurova’ konulu sempozyum düzenlendi. Sempozyumun sonuç bildirgesi bir kitapçık haline getirilerek ilgili yerlere gönderilecek.

Seyhan Oteli’ndeki sempozyuma Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, Ülkü Ocakları Adana İl Başkanı Yunus Uzunlular ve çok sayıda davetli katıldı.

Sempozyumda konuşan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü köklü bir geçmişe sahip Adana’nın, Cumhuriyet’in kurulduğu yıllardan itibaren Türk Milleti’nin kalkınma hamlesinde lokomotif görevi yaptığını söyledi. ‘Bereketli Topraklar’ unvanıyla anılan Adana’nın son dönemde Türkiye’deki iller arasında bir sıralama yapıldığında, önceki dönemlere göre irtifa kaybetmiş gibi göründüğünü aktaran Sözlü, “Adana’nın ivmesinin azaldığı doğrudur. Bundan dolayı da belki şu anda istediğimiz hızda koşamıyor Adana ama dünden bugüne bulunduğu yerden daha ileridedir. Bunu bir maraton yarışı gibi düşünecek olursak, Adana derece yapanların arasında değildir.” diye konuştu.

Adana’nın ivme kaybedilmesinin nedenlerine de değinen Başkan Sözlü, “Osmaniye’nin Adana’dan ayrılması ve kalkınmada öncelikli iller arasında yer almasıyla birlikte teşvikli bölge statüsü kazanmasına rağmen, Adana’da geçmişe oranla ilerleme, ilk yıllardaki ivmeyle olmasa da devam ediyor. Adanalı bazı sanayiciler dahi yanı başındaki Osmaniye’deki teşvikten yararlanmak için oraya gitmiştir. Nihayetinde uluslararası rekabet şartlarında enerji maliyeti çok önemli. Çin, Hindistan gibi ülkelerle bazı sektörlerde rekabet ediliyor. Demir-çelik ve tekstil buna dahildir. Yüksek enerji ve yüksek işçi maliyetleri göz önünü alındığında teşvikli bölgeler önem kazanıyor.” diye konuştu.

Daha sonra konuşan Milletvekili Seyfettin Yılmaz ise Adana’nın eski gücünün çok gerisinde olduğunu belirterek, “Bu şehirden son 15 yılda yüzlerce fabrika gitmiş. Bir zamanlar sanayi denince Adana akla gelirdi. Ama yanlış politikalar ve merkezi hükümetin tutumu nedeniyle Adana geriye gitti. En fazla işsizliğin olduğu şehirlerin başında geliyor. İnşallah bu tür panellerle şehrin sorunları net bir biçimde tespit edilerek giderilir.” dedi.

Etkinliğin açılışında söz alan Ülkü Ocakları Adana İl Başkanı Yunus Uzunlular, sempozyumun Adana’nın tanıtımı ve anlatılması açısından büyük önem taşıdığını, Adana’nın kanayan her yarasına çözüm önerisi getirmek için, gece gündüz demeden bilim insanlarıyla çalıştıklarını ifade etti.