Türkiye’nin en önemli kuş cennetlerinden olan Uluabat Gölü ve çevresinde kaçak avlananların havadan tespit edilmesi için çalışma başlatıldı. Multikopter cihazı ile havadan kameralı takibe başlayan Orman ve Su İşleri İkinci Bölge Müdürlüğü, 24 saat takip edilen avlaklarda kaçak avcılara cezai işlem uyguluyor.

Uluabat Gölü’nde gerçekleştirilen tatbikatta havadan görüntü alan Multikopter cihazı tanıtıldı. Tatbikatta, kaçak avlanan avcıların bulunduğu teknenin yeri havadan belirlenerek botla müdahale edildi.

Orman ve Su İşleri İkinci Bölge Müdürü Yahya Güngör, Uluabat Gölü'nün balıkçılık ve kuşlar için önemli bir bölge olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Gölün ve özellikle göl çevresinde yaşayan kuşların, canlıların korunması maksadıyla yönetim planları 2002 yılında hazırlandı. 2007 ve 2012 yıllarında da bunları revize ettik. Buradaki amaç, göldeki biyolojik çeşitliliğin devamı ve bunların korunmasıyla alakalı çalışmalardır. Uluabat Gölü'nde 200'ü aşkın su kuşu tespit edildi. Bunların bir kısmı, göç sırasında uğrayan kuşlardır. Özellikle 85 tür, burada yuvalayan ve yavru çıkaran kuşlar. Bunların yuva yapma ve yavrulama dönemi başladı."

Bölgede avlanma sezonunun 22 Şubat'ta sona erdiğini hatırlatan Güngör, gölün 6 kapalı devre kamera sistemi ile izlendiğini kaydetti. Güngör, şöyle devam etti: “Bu sene bunun çok faydasını gördük. Kameradan aldığımız görüntülerle kaçak avcılık yapanları yakalayıp gerekli cezai müeyyideyi uyguladık. Bunun yanında bir bot ve kameralı elle kumandalı helikopter satın alarak buradaki kaçak avcılıkla mücadele konusunda büyük bir mesafe kat ettik. Geçen yıl 152 kişiye toplam 170 bin lira, bu sene ise şimdiye kadar 16 kişiye toplam 80 bin lira idari para cezaları verdik.”