‘Bursa Turizm Merkezleri’ isimli araştırmasıyla tanınan Bursa Orhangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Muharrem Aydın, kış turizminin önemli merkezlerinden Uludağ'da son 1 ayda meydana gelen ölümlü kazaların ‘beyaz cennet’in imajını olumsuz etkilediğini söyledi. Aydın, kazaların ardından insanların Uludağ’a gitme konusunda tedirginlik yaşadığını ifade etti.

Geçen yıl 477 kişinin katılımıyla ‘Bursa Turizm Merkezleri’ isimli bir araştırma yaptığını ifade eden Aydın, katılımcıların yüzde 88'nin birinci öncelikli turizm merkezi olarak Uludağ'ı tercih ettiğini ve bu araştırmaya göre Uludağ'ın Bursa'nın en çok bilinen ve tercih edilen turizm merkezi olduğunu belirtti. Doğal güzelliğinin ve kış turizmi imkanlarıyla Uludağ'ın insanları cezbettiğini dile getiren Aydın, "Ziyaretçilerin ölümleriyle sonuçlanan kazalardan sonra insanlarda kış turizmi faaliyetleri için Uludağ'a gitme konusunda tedirginlik oluşmuştur. İhmaller zinciri ve yetersiz önlemler sonucunda üç can kaybedilmiştir. Bursa ve Türkiye turizminin önemli bir merkezi olan Uludağ, can kayıplarıyla çok büyük bir imaj ve prestij kaybına uğramıştır." ifadelerini kullandı.
Aydın, Uludağ'da 8 yaşındaki Elif Uymuşlar'ın annesinin kucağında kızak kayarken dere yatağına yuvarlanarak hayatını kaybettiğini hatırlatarak, şunları kaydetti: “Minik Elif'in ölümü kayıtlara 'Kazaen ölüm' olarak geçti fakat henüz dosya kapanmadı. Yine Manisa'dan sömestr tatili için Uludağ'a giden 49 yaşındaki Necla Aladağ, arkadaşı ve oğlu Doğukan ile yürüyüş yaparken buzda kayan otomobilin altında kaldı. Aracın altında 20 metre sürüklenen Aladağ, yaşamını yitirdi. Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan sürücü Sadık D, adliye çıkışı 'Uludağ'a ilk kez geldim, günübirlik olarak. Bir daha da gelmem. Tamamen dik yokuş ve hiçbir uyarı levhası yok. Trafik keşmekeşti' açıklamasını yaptı. Türkiye'de çoğu zaman maalesef olaylar olduktan sonra önlemler alıyoruz. Can kayıplarının ardından Bursa Jandarma Komutanlığı, Uludağ'da kaybolmalara karşı ormanlık alanda yüzlerce ağaca numara çaktı. Bölgeyle ilgili bilgilendirme görselleri Bursa genelinde billboardlar ile teleferik kabinlerine asıldı, milli parklar giriş gişeleri ve otel resepsiyonlarında el ilanları dağıtıldı."

Can kayıplarının ardından yeni bir anket çalışması yaptığını vurgulayan Aydın, "Katılımcıların yüzde 82'si can güvenliği tedbirlerinin yetersiz olduğunu, bu nedenle Uludağ'a çıkmaktan çekindiklerini ifade etmişlerdir. Yaşanan kayıplar ve sorunlar neticesinde hem Bursa hem Türkiye turizmi açısından önemli bir imaj ve maddi kayıp oluşmuştur. Küçük ama önemli birkaç adımla bu kayıplar yaşanmayabilirdi. Yaşanan acıların tekrar etmemesi için gerekli tedbirler arttırılmalıdır. Özellikle uyarı levhalarının sayısı çoğalmalı, tüm ziyaretçilere yönelik güvenlik tedbirleri alınmalıdır." diye konuştu.

Türkiye'nin Davos'u olması için uğraşılan Uludağ'daki ihmaller ve yaşanan acı kayıplar sonucunda bu hedeften uzaklaşıldığını savunan Aydın, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Bursa'da turizm alanı denilince ilk akla gelen yerlerden biri Uludağ'dır. Uludağ ne yazık ki can kayıpları, yetersiz tesis ve otopark sorunlarıyla anılmaktadır. Türkiye ve Bursa için Uludağ önemli bir turizm merkezidir. İmaj ve prestij kaybına uğramaması için tüm ilgili kurumların işbirliği içerisinde hareket etmesi, acilen önlem ve tedbirlerin alınması gerekmektedir. Uludağ'a kış turizmi kapsamında kayak yapmak için gelen ziyaretçi sayısı oldukça fazladır. Yeni yapılan teleferikle saatte iki bin kişi oteller bölgesine taşınmaktadır. Var olan tesis sayısı oldukça yetersizdir. Uludağ'a taşınan kişilerin günübirlik konaklamalarına yönelik tesis sayısı arttırılmalıdır. Var olan işletmeler daha titiz kontrol edilerek müşteri memnuniyeti odaklı hizmet sunmaları sağlanmalıdır. Kayak alanları net bir şekilde belirtilip düzenli kontroller yapılarak insanların riskli alanlara girmesi önlenmelidir. Ayrıca araçlarıyla Uludağ'a çıkan ziyaretçiler için yol ve otopark en büyük sorundur. Uludağ'a tek gidiş-geliş olan bir yoldan ulaşılmakta ve yol bazı yerlerde daralmaktadır. Uyarı levhalarının azlığı, yolun dar ve bozuk olması adeta kazalara davetiye çıkarmaktadır. Oteller bölgesine ulaşan ziyaretçiler için de ayrı bir sıkıntı otopark sorunudur."