Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Bilecik’e geldi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bilecik ziyaretleri kapsamında ilk olarak Osmanlı Devletinin kurucusu Osman Gazi’nin kayınpederi Şeyh Edebali Türbesi’ni ziyaret etti. Türbe çıkışında küçük bir kız çocuğu ile sohbet eden Işık, çocuğa Meraklı Minik dergisi hediye etti. Daha sonra Şeyh Edebali türbesinde dua eden Işık’a Bilecik Belediyesi çalışanı Arkeolog Umut Özdemir, Bilecik ve türbe hakkında bilgi verdi. Çıkışta türbe etrafından bulunan kıl çadırda gözleme yiyen Bakan Işık, partililerle bir süre sohbet etti. Buradan Bilecik Valiliğine geçen Balan Işık’ı, Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir karşıladı. Valilik Şeref Defterini imzalayan Işık’a Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir Bilecik’e özgü çeşitli hediyeler takdim etti.
“TÜRKİYE’DE BİR NUMARALI ŞEHİR BİLECİK”
Valilikte konuşma yapan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, cihan imparatorluğuna beşiklik yapmış Bilecik’te olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirtti. Işık, “Bilecik her dönemde Türkiye’nin en önemli illerinden biri olmuştur. Bilecik’in büyümesi, kalkınması ve gelişmesi bizim önceliklerimizden. Son dönemlerde de yapılan yatırımlarla da Bilecik hak ettiği yere hızla geliyor. Ulaşımdan eğitime kadar son derece güçlü yatırımlar var. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bizim için Bilecik’in ayrı bir özelliği var. Bilecik şehirde ki ciro bakımından bütün imalat sanayi açısından Türkiye’nin birinci şehri. Şuanda şehirde üretilen cironun yüzde altmışı sanayiden geliyor. O açıdan Türkiye’de bir numaralı şehir Bilecik. Sanayinin şehrin ekonomisi içerisinde ki payı gerçekten çok önemli. Bu açıdan Bilecik’in Bakanlık olarak da sanayinin nitelik kazanması, sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanın yetiştirilmesi açısından da son derece önemli bir yeri var. Bu noktada organize sanayi bölgelerimizin gelişmesi için ve burada bütün dünyaya satış yapan nitelikli üretimlerin fabrikaların kurulması için büyük gayret gösteriyoruz. Valimiz, Belediye Başkanımız, ilgili bütün arkadaşlarımız Bilecik’te bu noktada daha nitelikli yatırımların yapılması içinde ciddi bir gayret gösteriyor. Yeni genişleme alanları noktasında özellikle biz Bilecik’te daha nitelikli yatırımların oluşturulması için elimizden gelen desteği vermeye bundan sonrada devam edeceğiz. Artık bizim Marmara Bölgesinde büyük alanlarımız fazla kalmadı” dedi.
“TÜRKİYE’DE YATIRIM YAPMAK İSTEYEN BİR MARKA OLDUĞUNDA BİZİMDE ÖNCELİKLERİMİZDEN BİRİSİ BİLECİK OLACAK”
Bakan Işık konuşmasında Bilecik’e 2 müjde verirken, “Bilecik’te yeni on bin dönümlük alanın bir an önce hazırlanıp özellikle nitelikli yatırımlara ki özellikle otomotiv sektörünü tercih edeceklerini söyledi arkadaşlar. Bizde bu noktada elimizden gelen desteği vereceğiz. Özellikle markanın gelmesi konusunda çalışmaya bizde katkı vereceğiz. Türkiye’de yatırım yapmak isteyen bir marka olduğunda bizimde önceliklerimizden birisi Bilecik olacak. Bunu her yönüyle hak ediyor ve coğrafya olarak müsait. Bunun dışında üniversite sanayi işbirliğini çok önemsiyoruz. Şehirlerin kalkınmasında sanayinin gelişmesinde nitelikli üretimde üniversitelerin dünyada ki rolü tartışılmaz” ifadelerine yer verdi.
“SANAYİ KURULUŞUNUN BULUNDUĞU BİR İLDE TEKNOPARK’IN OLMAMASI BÜYÜK BİR EKSİKLİK”
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitemiz son yıllarda hızlı bir gelişme gösterdiğini anlatan Bakan Işık, “Ancak bu gelişmenin sanayi ile entegre olması bizim için çok önemli. Bu kadar fazla sanayi kuruluşunun bulunduğu bir ilde teknoparkın olmaması büyük bir eksiklik. Yeni rektörümüzle konuştuk önce KOSGEP ile önce hemen bir TEKMER, hemen arkasından da bir teknopark kurarak, sanayi ile üniversiteyi buluşturup daha nitelikli daha katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesinde Bilecik’in daha fazla rol almasını sağlayabiliriz. Bu ve bunun gibi pek çok çalışma için bugün buradayız” dedi.
Bakan Işık, Bilecik Valiliği ziyaretinde Valilik içinde bulunan Bilecik Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünü de ziyaret etti. Valiliğin ardından Bilecik Belediyesine geçen Bakan Işık’ı, Belediye girişinde Başkan Selim Yağcı çiçeklerle karşıladı. Makamında konuşma yapan Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, 2004 yılı göreve geldiği zamandan itibaren Bilecik’te Alp ve üst yapı çalışmaları hakkında bilgi verdi.
“BİLECİK’TE HEM SANAYİNİ NİCELİĞİNİ HEM DE NİTELİĞİNİ ARTTIRACAĞIZ”
Ardından konuşan Bilim Sanayi Bakan Işık, Bilecik’in her yıl gelişimi devam etiğini söyledi. Bu gelişimin devam ediyor olmasının önemli olduğunu ifade eden Işık, sözlerine şöyle devam etti:
“Bilecik’in marka değerini arttıracak her türlü çalışmaya bizim bakanlık yetkimiz çerçevesinde destek vermeye hazırız. Bu yeni özellikle üçüncü organize sanayi çalışmasını da destekliyoruz. Burada özellikle önümüzde ki süreçte büyük ölçekli yatırımın gelmesi noktasında arkadaşlarımla birlikte gayret göstereceğim. İnşallah daha nitelikli üretim merkezi haline Bilecik’i getireceğiz. Üniversitemizin bu konuda çok ciddi katkısı olacak. Üniversitemizde TEKMAR ve teknopark merkezleri ile ilgili süreçleri hızlandıracağız. Bilecik’te hem sanayini niceliğini hem de niteliğini arttıracağız. Bu noktada yerel yönetimlerde çok önemli teşkil ediyor. Yerel yönetimlerin işlemin zorlaştığı yerlerde sanayici çok büyük sıkıntı çekiyor. O yüzden bazı şehirler geri kalıyor. Bazı şehirler hızlı bir şekilde mesafe alıyor. Ben özellikle yerel yöneticilerimizin bu noktada sanayini önün açacak adımlar ama bu adımlar mutlaka çevreye saygılı adımlar atacak. Havamızı suyumuzu toprağımızı kirletmeyecek adımlar olacak. Bizim yeşil üretim dediğimiz üretimlerimize yerel yönetimlerin önem vermesini istiyoruz. Bu noktada Belediye Başkanımızın öncülük yapması bizim açımızdan son derece önemli. Burada el birliği ile Bilecik’e inşallah güzel hizmet etmenin gayreti içerisinde olacağız.”
Konuşmanın ardından Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı Bakan Işık’a üzerinde Osmanlı arması olan bir tablo hediye etti. Bakan Işık Belediyenin ardından AK Parti İl Başkanlığı binasında bayanlarla bir araya geldi. İl Başkanlığı çıkışı Bilecik Muhtarlar Derneği Başkanı İlhami Çınar’ın “Sayın Bakanım sizlerle gurur duyuyoruz” sözü üzerine Çınar’la bir süre sohbet etti. Çınar, Bakan Işık’a komşuda pişen bize de düşer ifadesi söyleyerek, Bilecik’e kurulması planlanan 3. OSB için ve Bursa yolu için söz istedi. Bunun üzerine Bakan Işık, 3. OSB ile ilgili daha kendisinin masasına gelmedi, kendisinin masasına gelince o işi halledeceğinin sözünü verdi. Bakan Işık son olarak Çınar’a “Sen rahat ol. İnşallah çalışacağız ve isteklerinizi yaparız” dedi.
Işık, son olarak basına kapalı bir şekilde Bilecik Polis Evinde sanayi ve iş adamları ile düzenlenen yemekte bir araya geldi. Bakan Işık, yemek sonrası Bilecik’ten Ankara’ya geri döneceği öğrenildi.