Gediz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Assel Rüstemova Tutumlu, Harvard Üniversitesi Küresel Hukuk ve Politika Enstitüsü Seminerleri’ne (IGLP) katıldı. Küreselleşme, politik ekonomi ve uluslararası ilişkiler alanında yaptığı çalışmalar dolayısıyla davet edilen Tutumlu, dünya çapındaki 59 üniversiteden akademisyenlerin görüşlerini açıkladığı forumda konuşmacı olarak Türkiye'yi temsil etti.

Yrd. Doç. Dr. Tutumlu, Katar’ın başşehri Doha’da 10 gün süren toplantılara, dünyanın içinde bulunduğu sancılı dönemin ve küresel terörün damga vurduğuna dikkat çekti. Dünya barışını tehdit eden terörün asıl çıkış noktasının gelir adaletsizliğinde aranması gerektiğinin vurgulandığına işaret eden Tutumlu, şunları söyledi: “Dünyanın en büyük sorunu, fakirlik ve eşitsizlik. Şu anki çatışmanın kaynağı burası. Dünya nüfusunun yüzde 1’i, dünya ekonomisinin yarısını yönetiyor. İçinde bulunduğumuz ekonomik sistem, sınırlı bir kesimi yüceltirken dünya nüfusunun önemli bölümünü görmezden geliyor ya da eziyor. Son dönemde yaşananlar, para ve güç dağılımındaki işte bu adaletsizlikten kaynaklanıyor; küresel terör de, göç de, suç da buradan besleniyor. Toplumları demokrasiden uzaklaştırıp radikalleştiren eşitsizlik, dünyayı felakete doğru sürüklüyor.”

Assel Rüstemova Tutumlu, uluslararası ilişkiler, ekonomi ve sosyal politikalar alanında uzman bilimadamları tarafından dünyaya önemli mesajlar verildiğini de söyledi: “Dünya önemli bir sınavla karşı karşıya; ya para politikaları gözden geçirilip daha adil bir ekonomik sistem oluşturulacak ya da adaletsizlik devam ettirilerek terör, göç ve suç sürdürülmüş olunacak. Siyasi karar mercilerinin, bu konudaki düşüncelerini ve eylem planlarını değiştirmeleri gerekiyor. Daha çok para kazanma, daha çok güç sahibi olma yerine, sosyal adaleti sağlama hedefi gözetilmeli. Uluslararası kamuoyu da gelir dağılımındaki dengesizliğin giderilmesinin, hukukla da güvence altına alınmasının takipçisi olmalı. Ekonomi insanlar için olursa ve ekonomi politikaları genelin menfaatini gözetirse dünyamız daha huzurlu bir yer haline gelecektir.”