Uluslararası Genç Bilimadamları Konferansı (ICYS-Conference of Young Scientists) 2015 törenle başladı. Aydın'ın Kuşadası ilçesindeki Pine Bay Otel’de düzenlenen konferans kapsamında yapılacak, Fizik, Matematik, Bilgisayar Bilimleri, Çevre Bilimi ve Yaşam Bilimleri dallarındaki yarışmada, afiş sergisi (poster) dalı da yer alıyor.

20 ülkeden, 111 projeyle 263 katılımcı, 25 Nisan tarihine kadar Doğanata Eğitim ve Kültür Vakfı, İzmir Üniversitesi ve İzmir Özel Fatih Koleji’nin evsahipliğinde yarışacak. Her yıl başka bir ülkede yapılan bu yarışmaya, dünyanın dörtbir yanından genç beyinler katılıyor. Açılış törenine Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy, Belediye Başkanı Özer Kayalı, İzmir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve İzmir Özel Fatih Koleji Genel Müdürü Ali Rıza Doğanata, Rektörü Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, ICYS Kurucu Başkanı Dr. Zsuzsa Rajkovits, Doğanata Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Selim Doğanata, akademisyenler, davetliler, yarışmacı ülkelerin öğrenci ve öğretmenleri katıldı.

Açılış konuşmalarında Doğanata ve Rektör Erciyeş, İzmir Üniversitesi ve Doğanata Eğitim Kurumları hakkında bilgiler verdi. ICYS’ye Türkiye adına evsahipliğini üstlendiklerini belirten Doğanata, “Bu konferans genç bilim insanlarını teşvik etmek, proje üretmelerini sağlamak için düzenleniyor. Gençler, uluslararası alanda kendi yaşıtlarının ürettiklerini görerek, bilgilerini paylaşarak kendilerini geliştirsinler diye düzenleniyor. Dünyada çok hızlı bir gelişme, inovasyon alanında çok büyük ilerlemeler var. Bu gelişmelere ayak uyduran ülkeler ileriye, başaramayanlar ise geriye gidiyor. Eğitim sistemleri de buna bağlı olarak değişmek zorunda. Proje bazlı eğitim çok önemli. Eski tip eğitim sistemleriyle bir yere kadar gidiliyor. O sistemlerle yenilik ve inovasyon gelişmelerine ayak uydurmak çok zor, onun için öğrencilerimizi projelere teşvik ediyoruz.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Dr. Rajkovits, bir efenin getirdiği davula vurarak ICYS 2015’i başlattı. Törene damga vuran ise İzmir Özel Fatih Koleji öğrencilerinin hazırladığı, “Gölgen Yeter Türkiyem” adlı gösteri oldu. Türkiye’nin her bölgesini vücutlarıyla oluşturdukları gölgelerle perdede canlandıran öğrenciler, seyircileri hayran bıraktı.