Uluslararası Yeşil Çatı Derneği (IGRA) tarafından yeşil bina ve çatıların önemine dikkat çekmek amacıyla ‘Doğayı çatılarda keşfedin’ sloganıyla düzenlenen Uluslararası Yeşil Çatı Kongresi, Raffles İstanbul Zorlu Center’de başladı. Kongre kapsamında açılan çatı, bahçe ve çevre yeşillendirme sergisi beğeni topladı. Değişik firmalar kongre dolayısıyla çatı ve çevre yeşillendirmesi konusunda sahip oldukları çalışmalardan numuneler sergiledi.

Kongreye, ABD’den Safdie Mimarlık firmasından Jaron Lubin, İtalya'dan Laura Gatti, Almanya ve Danimarka'daki Ramboll Yaşanabilir Şehirler'den Prof. Herbert Dreiseitl, Tim Flynn Mimarlık'tan Tim Flynn ve IGRA'nın Başkanı Roland Appl gibi isimler katılıyor.

2 gün sürecek kongrede ‘Yeşil Çatıların Planlaması, Uygulaması ve Bakımı’ ile ‘Yeşil Çatı Politikaları ve Araştırmaları’ gibi temalar ele alınacak. Kongrenin ikinci gününde ‘Kurak İklimler ve Akdeniz İkliminde Yeşil Çatılar’ konulu bir de konferans düzenlenecek.

Kongrenin ilk gününde ise ‘Doğayı Çatıda Keşfedin’ konulu bir konferans tertiplendi. Kongrenin açılış konuşmasını yapan IGRA'nın başkanı Roland Appl, derneklerinin 30 yıl önce kurulduğunu ve önemli deneyimleri olduğunu dile getirdi. İstanbul’daki kongrede gördükleri ilginin kendilerini şaşırttığını belirten Roland Appl, ve 30’a yakın ülkeden katılım olmasının ise memnun verici olduğunu kaydetti. İstanbul’un kentsel dönüşümle birlikte yeşil çatının uygulanabileceği uygun bir mekan olduğuna işaret eden Roland Appl, yeşil çatıların kentle çok daha iyi kucaklaşıp ve bütünleşeceği ifade etti.

Kongrede konuşan Onduline Grup Başkanı Jean Noel Fourel ise bin 600 çalışanlarıyla 120 ülkede ürün satan firma olarak çatı yapmada önemli deneyimleri olduğunu söyledi. Fourel yeşil çatının doğa ile bütünleşen bir seçenek olduğunu aktardı. Şimdiye kadar 400 bin metrekarenin üzerinde yeşil çatı çalışmalarının olduğunu hatırlatan Fourel, işlerini yürütürken çevre dostu olmayı da ihmal etmediklerini dile getirdi.

Zorlu Gayrimenkul Grup Başkanı Mesut Pektaş da İstanbul’da böyle bir kongreye sahipliğinde yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Kongrenin yapıldığı kompleksin çevreye ve yeşile saygılı mekan olduğunu dile getiren Pektaş, 2009’da yapımı başlanan Zorlu projenin, yeşil çevre ve yaşam mekanı olarak önemli bir örnek teşkil ettiğini kaydetti. 30’a yakın ülkeden 400 dolayında davetlinin katıldığı kongre yarın yapılacak açık oturumların ardından sona erecek.