Samanyolu Haber Televizyonu’ndaki ‘Demokrasi Nöbeti’ programının konuğu olan Ümit Fırat, önemli açıklamalarda bulundu. Ceylanpınar’da şehit edilen iki polisin failinin eylem taktiği açısından PKK olamayacağını ifade eden Fırat, “PKK zaman zaman bazı eylemlere önce sahip çıkmıştır sonra da vazgeçmiştir. Bu da onlardan biridir mutlaka. Çünkü PKK’lılar bizi dinleyen izleyen de olabilir bütün bir 37 yıllık tarihlerinde, 32 yıllık silahlı mücadele tarihlerinde böyle bir eylem yoktur. Bunu bir şekilde PKK’ye üstlendirdiler.” dedi.

Gazeteci Abdülhamit Bilici ve Doç. Savaş Genç’in sunduğu ‘Demokrasi Nöbeti’ programında konuşan Ümit Fırat, Ceylanpınar’daki polislerin şehit edilmesiyle ilgili olarak şöyle dedi: “PKK’lı militanlar bir takım eğitimlerden geçiriliyor. Kamplarda şurada burada. Böylesi cinayetler için eğitim aldıklarını ben hiç duymadım. Böylesi bir cinayet onların eğitim programında yoktur. Bu son derece polisiye, böyle James Bond filmlerinde rastladığımız, gangster hesaplaşmalarında rastladığımız tarzda bir cinayet. Bunu bir biçimde PKK’ya üstlendirdiler. Tam da üstlenmiş diyemeyiz. HPG sitesinde 'Suruç’un intikamını aldık' diyor. Suruç’un intikamı bu değil ki. Suruç’ta başka bir şey oldu. Orada iki polis gidip oradaki bombayı patlatıp gelip Ceylanpınar’daki evlerinde uykuya dalmadı. Böyle bir şey yok. Ama bir biçimde PKK zaman zaman bazı eylemlere önce sahip çıkmıştır sonra da vazgeçmiştir.”

“Bir takım lokal, yerel eylemler gerçekleştirebilirler ve PKK da bunu üstlenebilir.” diyen Fırat, sözlerini şöyle sürdürdü: “Öcalan daha Şam’dayken 1995 yılında ben bunu bir ifadede söylemiştim. Basına da yansıdı. “Tansu Çiller’i öldüreceğiz. Siz üstlenin” diye bir teklifte bulunan birileri varsa, pekala bazı eylemleri onlar gerçekleştirip PKK’nın da üstlenmesine yol açabilirler. Bunu başka örneklerle çoğaltabiliriz. Paris’teki kadınların öldürülmesi de çok ciddi bir hesap işidir. Çok ciddi bir planlama işidir. Hep sıkça başvurduğumuz önemli bir örnek olarak 1993’teki 33 askerin öldürülmesi de, yine 2011’deki Silvan hadisesi de bunlar hep bir yol verilip işlettirilen ya da işte yaptırılan eylemlerdir.”

POLİSLERİN ŞEHİT EDİLMESİ İLE İLGİLİ ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMALAR

Ceylanpınar’da iki polisin şehit edilmesinden sonra PKK’ya bağlı Halk Savunma Merkezi (HSM) Karargah Komutanlığı’nın ilk açıklamasında, “Suruç’ta gerçekleşen katliama misilleme amacıyla bazı yerel birimlerin yaptığı kısmi misilleme eylemleri ateşkesin tarafımızdan bozulduğu anlamına gelmez” denilmişti. Ancak daha sonra KCK Dış İlişkiler Sözcüsü Demhat Agit ise BBC’ye yaptığı açıklamada eylemi PKK’nın yapmadığını iddia ederek şöyle dedi: "Bunlar PKK'dan bağımsız birimler. Bize bağlı olmayan, kendi içlerinde örgütlenmiş olan yerel güçlerdir diye açıklandı. Bizim yaptığımız bir şeyi üstlenmekle ilgili çekincemiz yok. PKK/HPG olarak yapılan bir eylem varsa bunun izahatı, gerekirse özeleştirisi yapılır."

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da “Kim ne derse desin Ceylanpınar'da 2 polisin katledilmesi kirli bir olaydır.” şeklinde diye konuşmuştu.