Ümraniye’de, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yönetimi tarafından yaptırılan Atatürk anıtı, Büyükşehir Belediyesi ile OSB çalışanlarını karşı karşıya getirdi. OSB çalışanları, üzerine anıt yapılan metal bölümü sökmek isteyen zabıtaya izin vermedi. Taraflar arasındaki gerginlik büyüyünce araya polis ekipleri girdi.

Olay, öğleden sonra Dudullu Organize Sanayi Bölgesi’nde yaşandı. İddialara göre OSB yönetimi, kendi sorumluluk alanında bulunan bir kavşağa 40 adet çelik borudan oluşan Atatürk anıtı dikti. Türkiye’de bir ilk olan anıt, geçtiğimiz günlerde fırtına nedeniyle zarar görünce ekipler tarafından sökülerek tamire götürüldü. Bugün tamir işlemleri biten Atatürk anıtı, yerine konulmak üzere getirilince Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri de harekete geçti. Zabıta, anıtın üzerine konulduğu ‘ankraj’ sistemini oksijen kaynağıyla keserek kaldırmak istedi.

SANAYİ ÇALIŞANLARI DİRENDİ

Büyükşehir Belediyesi’nin Atatürk anıtına izin vermeyeceğini ve metal aksamını sökeceğini haber alan OSB çalışanları olay yerine akın etti. Anıtın dikildiği alanı çembere alan aralarında kadınların da bulunduğu çalışanlar, belediye ekiplerinin yaklaşmasına izin vermedi. Bu sırada bir iş makinasının kepçesi de ankraj tabir edilen bölümün üzerine konularak bekletildi. Bölgenin ana arter olduğunu ve sorumluluğun Büyükşehir Belediyesi’nde olduğunu öne süren zabıta ekipleri, polis zoruyla demirleri sökmeye çalışınca gerginlik büyüdü. Kısa süreli arbede yaşanınca araya polis ekipleri girdi. Bu sırada bir zabıta görevlisinin kamerayla kayıt yapması ortamın daha da gerginleşmesine neden oldu. Zabıta ekiplerinin kararlı olduğunu gören OSB çalışanları, demir sistemin üzerine çıkarak pasif direniş sergiledi.

‘ATATÜRK’Ü İSTEMİYORLAR’

Olay yerine gelerek zabıta ekiplerine tepki gösteren Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Murat Fırat, Atatürk anıtının Büyükşehir Belediyesi tarafından istenmediğini iddia etti. Fırat, “Buraya Atatürk anıtı koyduk. Daha önce de yine bu çevreye Atatürk’ün çeşitli resimlerini koymuştuk. Bir gece 100 kişilik ekiple gelip yıktılar. ‘Buraya anıt ve heykel koydurmayacağız’ dediler. Biz de değişik bir şey olsun diye 40 borudan meydana gelen Atatürk figürü koyduk. Atatürk anıtı rüzgardan zarar görünce tamir ettirdik. Yerine koymak istiyoruz. Bize engel olmak istiyorlar. 5216 sayılı kanunun 7. Maddesi’ne göre Büyükşehir Belediyesi’nin bizim sınırlarımız içinde yetki ve sorumluluğu yoktur. Her inşaat ve yapı izni bizim tarafımızdan verilir. Bölgedeki bütün 2562 tane işletme var. Hepsinin sorumluluğu bize ait. Yeşil alanların bakımı, elektrik bize ait, direkler bize ait ve elektriği de biz satıyoruz. Yani Ümraniye Büyükşehir Belediyesi’nin ilan reklam ve emlak vergisi toplaması dışında bir sorumluluğu bulunmamaktadır. “ diye konuştu.

Öte yandan taraflar arasında yapılan görüşmelerden sonra şimdilik her hangi bir işlemin yapılmamasına karar verildi. Zabıta ekiplerinin olay yerinden ayrılmasından sonra OSB çalışanları da işlerine döndü. Büyükşehir Belediyesi ile OSB yönetimi arasında yapılacak görüşmelerden sonra Atatürk Anıtı'nın yerine konulup konulamayacağı netleşecek.