İzmir'de insan tacirlerine yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 17 organizatör adliyeye sevk edildi. Organizatörlerin birçoğunun yurtdışına çıkmayı başaramayan Suriyeli olduğu öğrenilirken yolculuk sırasında şişme bot fiyatının bin, tekne fiyatının ise bin 500 dolar olduğu ortaya çıktı.

Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti Büro Amirliği ekipleri, bir süre önce İzmir'in Buca, Balçova, Menemen, Çeşme ve Aliağa ile Muğla'nın Bodrum ilçesinde altı operasyon düzenledi. Bunlar kapsamında, 192 yabancı uyruklu kaçak göçmen ve organizatör olduğu ileri sürülen 22 şüpheli gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden 14'ü tutuklandı, diğerleri serbest bırakıldı. Şebekeyle bağlantılı başka bir grubun da izine ulaşan ekipler, soruşturmayı derinleştirdi. Geçen pazar günü düzenlenen ikinci operasyonda Suriye uyruklu 13, Türk vatandaşı 5 kişi gözaltına alındı. Zanlıların yakalandıkları adreslerde yapılan aramalarda 7 bin 55 lira, 270 euro ve 538 dolar para, 97 can yeleği, 15 şambrel, 6 araba, 4 bot şişirme pompası, 20 cep telefonu, 14 sim kart, 3 dizüstü bilgisayar, 4 hafıza kartı, 12 CD, üzerinde Arapça adlar ve para miktarı yazılı 19 fiş koçanı, yine benzer bilgilerin bulunduğu bir ajanda ele geçirildi.

Suriyeli şüphelilerin ülkelerindeki iç savaştan kaçıp Türkiye'ye geldiğri, birkaç kez kanunsuz yollarla yurtdışına çıkmayı deneyip başarılı olamayınca böyle bir yola başvurduğu öğrenildi. Emanet kasa uygulamasıyla umuda yolculuk etmek isteyenlerin yatırdıkları para karşılığında şifre veren zanlıların ise, yolculuk sırasında şişme bot kullanmak isteyen kaçaklardan bin dolar, tekne kullanmak isteyenlerden bin 500 dolar aldığı ortaya çıktı. Zanlılardan 17'si, işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.