Suriye’de 15 Mart 2011’de başlayan çatışmalar beşinci yılını geride bırakırken Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu(UNICEF) Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle, 14 milyon Suriyeli çocuğun savaştan etkilendiğini söyledi. Ülkede süren iç karışıklık nedeniyle 3 milyon 800 bin Suriyeli mültecinin dünyanın çeşitli ülkelerine sığındığını belirten Duamelle, bu mültecilerden 1 milyon 700 bininin Türkiye'de misafir edildiğini ifade etti.

Kahramanmaraş'ta, AFAD ve Milli Eğitim Bakanlığı birlikteliğinde, UNICEF'in desteğiyle Geçici Eğitim Merkezi açıldı. Doğukent Mahallesi'nde kurulan merkezin açılış törenine; UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle katıldı. Duamelle, törende yaptığı konuşmada UNICEF'in desteğiyle 29'uncu eğitim merkezinin açılışını yaptıklarını belirtti.

Suriye'deki savaştan 14 milyon çocuğun etkilendiğini kaydeden Duamelle, "Suriyeli misafirlerimiz çok büyük acılar yaşayarak bugünlere geldiler. Yine onlar gibi bizler de Türk hükumeti ve Türk halkına göstermiş oldukları misafirperverlik için müteşekkiriz. Ülkelerindeki anlaşmazlık durumlarından uzaklaşmaya, korunmaya çalışan Suriyelilere cömert misafirperverliğini sunan Türkiye'yi bir kez dana bu alanda desteklemek bizim için büyük bir mutluluk. Suriye'de yaşanan durum beşinci yılına girmiş bulunuyor ve gerçekten bölgede milyonlarca kişi ve Suriye'nin üzerinde çok korkunç etkilerin olduğunu görüyoruz. Bu durumunda etkilenen 14 milyon çocuk olduğunu tahmin ediyoruz. Suriye'de yaşanan bu durum toplamda 3 milyon 800 bin mülteci yarattı dünya çapında. Bu mültecilerden 1 milyon 700 bini Türkiye'de misafir ediliyor. Bu dünya üzerinde ulaşılmış en yüksek mülteci sayısıdır. Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin yarısından fazlası şuanda çocuklardan oluşmakta ve bu çocukların büyük bir çoğunluğu okullarına dönmenin yolunu arıyorlar." diye konuştu.

Törende, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük ve AFAD Müdahale Dairesi Başkanı Fatih Özer de birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından merkezin açılışı yapıldı. Sınıfları gezip Suriyeli öğrencilerle sohbet eden protokol üyeleri çocukların söylediği şarkıları dinledi.