Amasya Üniversitesi öğrencileri, ‘Topluma hizmet uygulaması dersi’ kapsamında ev hanımlarına ulaşarak, bitkisel atık yağları çöpe ya da evin lavabo giderlerine dökmemeleri konusunda uyardı.

Fen Bilgisi Öğretmenliği 3’üncü sınıf öğrencilerinin yapmış olduğu çalışma sayesinde toplumda farkındalık oluşturulmak istendiğini açıklandı. Uygulamalı ders danışmanı Suat Peker, bir litre bitkisel atık yağın bir milyon litre içme suyunu kirletmeye neden olduğunu söyledi. Bitkisel atık yağların atılmadan değerlendirmeye tabi tutulduğunda çevre dostu biyoelektrik yakıt elde edildiğini kaydeden Peker, Türkiye’de çok sayıda vatandaşın henüz bu konuda bilgi sahibi olmadığını belirtti. Bitkisel atık yağların toplanarak ekonomiye kazandırılmasının ulusal sorumluluk olduğunu kaydeden Peker, "Bu konuda Amasya Belediyesi’nin başarılı bir şekilde yürüttükleri çalışmaları var. Şehrimizde bir yıllık çalışma döneminde 21 ton bitkisel atık yağ toplanmıştır. Ev hanımlarımızı mutfaklarda kullandıkları atık yağları 5 kiloluk pet şişede toplamaları ve bu topladıkları yağı Amasya Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne ulaştırmaları gerekmektedir.
Bitkisel atık yağların halk sağlığını ve çevremizi olumsuz yönde etkilediği konusunda toplumun her kesiminin bilgilendirilmesi gerekmektedir." dedi.