Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversitelerin yetkili kurullarının kararları doğrultusunda ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ dersinin, zorunlu veya seçmeli ders şeklinde yer almasının kararlaştırıldığı açıkladı. YÖK Genel Kurulu'nda alınan karar doğrultusunda rektörlükler, yerel yönetimlerin işbirliğiyle üniversite kampüslerine ulaşımın güvenli sağlanabilmesi için gerekli tedbiri alacak. Ayrıca mobbing ofislerinin, kadın akademisyenlerin, kız öğrencilerin ve kadın çalışanların sorunlarını doğrudan iletebilecekleri bir kanal oluşturmak üzere üniversitelerde üst düzey yöneticilik yapmış bir kadın öğretim üyesi başkanlığında ‘Akademide Kadın Çalışmaları ve Sorunları Birimi’ oluşturulacak.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) 28 Mayıs 2015 tarihli Genel Kurul toplantısı ile ilgili 11 maddelik bir sonuç raporu ile yayımlandı. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği dersinin bu kavramsal alanda aynı veya farklı bir adla yükseköğretim programlarında üniversitelerin yetkili kurullarınca alınacak karar doğrultusunda zorunlu veya seçmeli ders şeklinde yer alacağı veya her yarı yıl bir bilimsel etkinlik düzenleneceği belirtilen raporda, “Bu dersin programa dâhil edildiği durumda ders içeriğinin oluşturulmasında ilgili öğretim elemanlarının yanı sıra öğrencilerin de görüşleri alınacak. Dersin yürütülmesinde uzman öğretim elemanlarının bulunmaması durumunda örgün eğitim kapsamında uzaktan öğretime dayalı e-ders olarak da okutulabilecek.” denildi.

Yükseköğretim Kurumları içerisinde bulunan Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlıklarındaki yapının, Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi ile de işbirliği içerisinde cinsel taciz ve cinsel saldırılara karşı ulaşılabilirlik, gizlilik ve güven esasına dayalı olarak güçlendirileceği, tıbbi ve psikolojik destek verebilecek konuma getirileceği vurgulanan raporda, “Cinsel taciz ve cinsel saldırı konularında yükseköğretim kurumlarında farkındalık sağlayacak eğitim çalışmalar yapılacak. Bu eğitimlerin öğretim elemanları, öğrenciler, idari personel, alt işverenler, güvenlik görevlileri ve üniversitenin hizmet aldığı diğer kurum ve kuruluş çalışanlarına yönelik olacak. Dileyen yükseköğretim kurumlarının bu konularda çalışan ve birikime sahip öncü üniversiteler tarafından gerçekleştirilecek eğitici eğitimlerinden faydalanabilecek.” ifadeleri yer aldı.

Üniversite kampüs ve dersliklerinin, özellikle kız öğrencilerin güvenliğine yönelik olarak düzenlenmesi, aydınlatılması, haberleşme imkânı sunulması gibi konularda hassasiyet gösterilmesine önem verileceği belirtiler raporda, üniversite rektörlüklerinin yerel yönetimlerle işbirliği içinde üniversite kampüslerine ulaşımın güvenli bir şekilde sağlanabilmesi için gerekli tedbirlerin alınacağına dikkat çekildi.

Genel Kurul'da alınan diğer kararlar şu şekilde sıralandı: "Üniversitelerin Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezleri'nin çalışma biçimi ve işlevselliklerinin güçlendirilecek. Bu merkezlerin olmadığı üniversiteler de süreç içerisinde merkez açılacak. Lisansüstü programlarda toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı çalışmaların teşvik edilecek. Yükseköğretim Kurulu'nca, 'Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanları ve Memurları Disiplin Yönetmeliği ile Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nde cinsel taciz, cinsel saldırı, mobbing gibi davranışlara yönelik yeni düzenleme yapılması için çalışma başlatılacak.

Özellikle kız öğrenciler için yapılacak olan yeni yurtların, kampüs içine veya yakınına yapılması konusunda üniversitelerin T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Kurumuyla işbirliği yapmalarının tavsiye edildi. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği algısının geliştirilmesi için üniversite ve topluma yönelik çalışmalar (kamu spotları, logo vb.) konusunda Yükseköğretim Kurulu'nca diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla ortak faaliyetler yapılacak. Yükseköğretim Kurulu bünyesinde, üniversitelerdeki kadın öğretim elemanlarına yönelik şiddet, mobbing, taciz gibi olayların değerlendirilmesi, bu öğretim elemanlarının statülerinin güçlendirilmesi, karşılaştıkları zorluklara karşı alınacak tedbirler konusunda çalışmalar yapılacak. Bunun yanında ayrıca mobbing ofislerinin, kadın akademisyenlerin, kız öğrencilerin ve kadın çalışanların sorunlarını doğrudan iletebilecekleri bir kanal oluşturmak üzere üniversitelerde üst düzey yöneticilik yapmış bir kadın öğretim üyesi başkanlığında ‘Akademide Kadın Çalışmaları ve Sorunları Birimi’ oluşturulacak."