Temiz ve yeşil enerji olarak adlandırılan yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaştırılmasını amaçlayan Yaşar Üniversitesi öğrencileri, Greenpeace için reklam projeleri geliştirdi. Dünya çapındaki faaliyetleriyle tanınan çevreci sivil toplum kuruluşu Greenpeace (Yeşil Barış) yetkililerine projelerini sunan öğrenciler internet sitesi, afiş ve reklam filmleriyle nükleer enerjinin yerine geçebilecek olan yenilenebilir enerji kaynaklarına dikkat çekmeyi amaçladı.

Yenilenebilir enerji kaynakları konusunda bilinçlendirme ve farkındalık oluşturma için harekete geçtiklerini belirten Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü öğrencileri, anket çalışmalarında vatandaşların yenilenebilir enerjinin içeriği, maliyeti ve ülke ekonomisine katkısı hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını tespit ettiklerini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Ayda Sabuncuoğlu, Yrd. Doç. Dr. Ebru Gökaliler ve Araştırma Görevlisi Göker Gülay danışmanlığında hazırlanan, Türkiye’de yenilenebilir enerjiye olumlu bakışı pekiştirmenin temel alındığı projelerde mizah öğesi kullanılarak hazırlanan “Yeşil Lazım mı Abi”, “Yeşil Artık Yasal” ve “Yeni Nesil Çok Bozuldu” sloganlarıyla nükleer enerjinin yol açabileceği sıkıntılar ve temiz enerjinin faydaları anlatılmaya çalışıldı. Greenpeace’in yeni çalışmalarına fikir oluşturmak amacıyla çekilen “Yeşil Lazım mı” sloganlı viral reklam filminde ise nükleer atık satmaya çalışan, başarılı olamayınca temiz enerji kaynaklarına yönelen bir kişinin hikayesi anlatıldı. Öğrenciler, “Yeni nesil çok bozuldu” sloganlı kampanyayla da geçmişte yaşanan nükleer kazalarına ve bunların ortaya çıkardığı sağlık problemlerine dikkat çekmek istedi.

Türkiye’nin rüzgar, güneş ve jeotermal gibi enerji kaynaklarını kullanarak ihtiyacını karşılayabileceğine dikkat çekmek istediklerini belirten Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sabuncuoğlu, “Türkiye, sahip olduğu temiz enerji kaynaklarını doğru ve verimli kullanabilirse nükleer santrallerden elde edilebilecek enerjinin çok daha fazlasını, çevreye zarar vermeden üretebilir. Güneş enerjisinde rekorlar kıran ve bazı dönemlerde birkaç nükleer santralin üretim potansiyelinden daha fazla enerjiyi bu yolla karşılayan Almanya’nın, bütün yenilenebilir kaynakları dahil edildiğinde üretim kaynaklarının yüzde 25’ini yenilenebilir enerji kaynakları oluşturuyor. Türkiye, Almanya’ya göre potansiyeli çok daha yüksek bir ülke. Öğrencilerimizle kamuoyunun dikkatini bu konuya çekmek ve bilinçlendirme çalışması yapmak için bu yöntemi izledik.” dedi.