Kan bağışı konusunda duyarlılık oluşturmak isteyen üniversite öğrencileri, Türkiye’de bir ilke imza atarak Kızılay'a 2 bin üniteye yakın bağış yaptı. 'Kan Ver Can Olsun’ sloganıyla yürütülen kampanyaya katılan öğrenciler, zor durumda kalan hayatların kurtarılmasına vesile olmanın verdiği mutluluklarını, "Kimse başına bir şey gelmeyeceğini iddia edemez. Yaptığımız bağışlarla bir farkındalık oluşturabildiysek ne mutlu." sözleriyle dile getirdi. Çok sayıda yabancı uyruklu öğrenci de kampanyaya bağışda bulunarak destek verdi.

Fatih Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Merkezi'ndeki öğrenciler, kan bağışı konusunda toplumsal bilincin artırılması için ‘Kan Ver Can Olsun’ kampanyası başlattı. Kan merkezi yetkilileri başta Opr. Dr. Esat Taylan Uğurlu olmak üzere oluşturulan ekiple Fatih Üniversitesi kampüsünde 6 çadır kurdu. Öğrenci kulüplerinin de projeye dahil olmasıyla birlikte sosyal medyadan #kanvercanolsun hashtagi ile duyurulan kampanyadan haberdar olan ve aralarında yabancı ülkelerden gelen çok sayıda öğrencinin de bulunduğu bağışçılar Kızılay çadırlarına akın etti.

Arkadaşlarını kampanyaya yönlendirmek ve bu konuda yapılacak bağışların artırılmasını sağlamak için çalıştıklarını belirten Fatih Üniversitesi Kızılay Gönüllüleri Lideri Taha Özbekli, bir kan bağışının 3 kişiyi kurtarabileceğini öğrendikten sonra harekete geçtiklerini söyledi. 3 gün devam eden kampanyada bin 896 ünite kan bağışı yapıldığını belirten Özbekli, "Şimdiye kadar Türkiye genelinde yapılan kampanyalarda bu bir ilk oldu. Kan bağışında bulunan tüm arkadaşlarımız, hocalarımız ve idari personelimize teşekkür ediyoruz." dedi.

Kampanyaya katılan yerli ve yabancı öğrenciler de kan bağışından duydukları mutluluğu dile getirdi. Kazakistan, Nijerya ve Çad'dan gelen öğrenciler yaptıkları kan bağışı ile hayatların kurtulabileceği bilincinde olduklarını ifade etti. Nijeryalı öğrenci Muhammed Nuh, "1 yıldır Türkiye'deyim, bence çok büyük bir iş. Çünkü hastanelerde arkadaşlarımız var. Kan vermezsek belki de ölecekler. O yüzden de her zaman kendimizi değil diğer insanları da düşünmemiz lazım." diyerek duygularını ifade etti.

"KIZILAY’IN 2 MİLYON ÜNİTE KANA İHTİYACI VAR"

Başakşehir Kızılay Kan Merkezi Müdürü Opr. Dr. Esat Taylan Uğurlu, bu tip kampanyaların kana olan ihtiyacın karşılanmasında önemli bir eksiği giderdiğini ifade etti. Uğurlu, "Kan tedarikinde sorunlar yaşıyoruz. Bu tip organizasyonlara ihtiyacımız var. Güvenli kanı ihtiyacı olanlara daha rahat ulaştırabiliyoruz. Buradan alacağımız kanlar depolarımızın dolmasına ve daha sonra insanlara rahatlıkla kan ulaştırmamıza vesile oluyor. Üniversite öğrencilerinin böyle bir kampanyaya ön ayak olması mutluluk verici. Kızılay’ın yıllık 2 milyonun üzerinde kana ihtiyacı var. Geçen sene bunun 1 milyon 800 binini karşıladık. Kampanya bu hedefe ulaşmamız adına ciddi bir katkı sundu." şeklinde konuştu.