Dünyada üreticilerin en önemli sıkıntılarından olan özellikle kayısı, erik, şeftali ve kiraz gibi meyveleri büyük ölçüde tehdit eden Şarka Hastalığı (PPV) Adana’da masaya yatırıldı.

Mustafa Kemal Üniversitesi ve Beta Fidancılık ve işbirliğiyle yürütülen, 'Şarka Hastalığı Kontrol Stratejilerinin Geliştirilmesi ve Dayanıklılık Islahı ile Mücadele' konulu toplantı ATOSEV tesislerinde gerçekleşti. Adana’daki toplantıya çeşitli illerden yaklaşık 80 fidancı ve Tarım İl Müdürlüğü çalışanları katıldı. Panelin açılış konuşmasını Beta Genel Müdürü ve Türkiye Fidan Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu (FÜAB) Başkanı Gürsel Tanrıver ve MKÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadriye Çağlayan gerçekleştirdi. Gürsel Tanrıver, projenin AB tarafından desteklendiğini belirterek, toplantıda şarka hastalığı ile mücadelede ıslah, fidan üretimi ve meyve yetiştiriciliği konularını değerlendirdiklerini söyledi. Tanrıver, meyve ağaçlarında önemli zararlara yol açan şarka’nın çok önemli bir virüs hastalığı olduğuna dikkat çekti.

Prof. Dr. Kadriye Çağlayan ‘Şarka hastalığının önlenmesine yönelik stratejiler’, Dr. Emine Tanrıver ‘Avrupa Birliği Projesi Marker Assisted Resistanceto Sharka-MARS’; Doç. Dr. Mona Gazel ‘Şarka hastalığının simptomları, teşhis yöntemleri ve karakterizasyonu’ ve Prof. Dr. Bayram Murat Asma da ‘Yerli çeşitlerimizde şarka hastalığına karşı dayanıklılık çalışmaları’ adlı konuları ele alarak üreticileri bilgilendirdi.

Panelistler üreticilere hastalıkla ilgili şu bilgileri aktardı: "Şarka Avrupa’da sert çekirdekli meyvelerin en önemli hastalığı. Son 30 yıl içinde Avrupa ülkelerinde bu hastalığın kontrolüne yönelik harcamalar 10 milyar Euro’yu bulmuştur. Son yıllarda fidan ithalatıyla beraber ülkemize de Plum Pox virus (PPV) girişi olmuştur. Ancak daha tehlikeli boyutlara ulaşmamıştır. Virüsün bilinen 6 ırkı, 2 izolatı var. Değişmekle birlikte genellikle yapraklarda açık yeşil ve sarı halka, lekeler, deformasyon, meyvede deformasyon dediğimiz şekil bozuklukları şeklinde görülmektedir, çekirdekte aynı şekilde görülmektedir. Ayrıca enfekteli ağaçlarda hasattan 2 -3 hafta önce meyve döküldüğü görülmektedir. Sadece meyve dökümü şeklinde değil, aynı zamanda elde edilen meyvelerin de kurutmalık, reçellik ve sofralık olarak besin değerini düşürmekte, bu şekilde de zarara neden olmaktadır."

HASTALIK GELİRSE BİTKİYİ KESİN

Panelde ayrıca şu uyarılarda bulundu: "Şarka hastalığı şayet o bölgeye girmesi halinde üretiminin tamamen sonu demektir, yani bu da o çiftçinin çöküşü demektir. Dolayısıyla biz bu hastalığa çok dikkat etmeliyiz. Bunun için kesinlikle sertifikalı fidan kullanabiliriz, yaprak bitleriyle mücadele edebiliriz. Dayanıklı çeşit kullanabiliriz. Tüm bu önlemlere rağmen hastalık girdiyse eğer hastalıklı bitkiyi kesip imha etmeliyiz."