İzmir'in Urla ilçesi Zeytineli köyünde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ailesiyle anılan kaçak ve ruhsatsız villaların bulunduğu bölgenin sit derecesinin hukuksuz şekilde düşürüldüğü iddiasıyla açılan davada, bugün keşif yapıldı. Jandarma, villalara giden yolda olağanüstü güvenlik önlemleri aldı. Keşfe, İzmir Valiliği tarafından İzmir 2. İdare Mahkmesi Başkanlığı'na gönderilen yazı damga vurdu. Yazıda, üçüncü kişilerin keşfe girmesinin engellenmesi istendi. Av. Şehrazat Mercan, valiliğin bu yasağının Anayasa'ya, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu, bölgede olağanüstü hal uygulandığını söyledi. Yolun girişini kapatan jandarma, avukatların kimlik göstermeleri halinde geçişine izin vereceklerini söyledi. Keşif alanına alınmayan avukatlar, 2. İdare Mahkemesi Başkanı'na telefon ederek güçlükle girebildi.

17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarında ortaya çıkan ses kayıtları sebebiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ailesiyle anılan villaların bulunduğu yerin sit derecesinin, İzmir 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu tarafından 1'den 3'e düşürmesi kararına karşı TMMOB İzmir Şehir Plancıları, Peyzaj Mimarları, Jeoloji Mühendisleri ve Çevre Mühendisleri odaları dava açmıştı. Davanın görüldüğü İzmir 2. İdare Mahkemesi de bölgede keşif kararı alarak Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Hakkı Uğurtaş, Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sabahattin Sıddık Cindoruk ve Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Biyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ekrem Akçiçek'i bilirkişi olarak görevlendirmişti. Mahkeme üyeleri, bilirkişiler ve davanın tarafı avukatlar, bugün sabah saatlerinde Zeytineli köyüne gitti. Jandarma ekipleri, villaların bulunduğu Hacılar Koyu girişinde olağanüstü önlemler aldı. Koya giden yol kapatıldı. İlk olarak bölgeye ulaşan mahkeme üyeleri ve bilirkişiler, keşif için villaların olduğu bölgeye gitti. Arkadan gelen ve içinde avukatların bulunduğu, İzmir Adliyesi'ne ait keşif aracını durduran jandarma, avukatlardan kimliklerini göstermeleri halinde geçişlerine izin verebileceklerini belirtti. Avukatlar da bu talebi reddederek jandarmaya kimliklerini göstermedi. Kısa süren gerginliğin ardından avukatlar, 2. İdare Mahkemesi Başkanı'na telefon ederek içeriye girdi.

Ayrıca İzmir Valiliği'nin, keşif sırasında bölgeye gazetecilerin ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin alınmaması için mahkemeye yazı gönderdiği ortaya çıktı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, mahkemeden söz konusu davaya müdahil olmayan üçüncü kişileri, 19 Mart 2015 günü saat 10.30'da yapılacak keşif ve bilirkişi incelemesi esnasında, davaya konu olan alana girişlerinin engellenmesi hususunda gereğinin yapılmasını istedi. Mahkemenin bu talebi kabul etmesi sebebiyle keşif alanına üçüncü şahıslar alınmadı. Bölgedeki keşif halen devam ediyor.