İzmir'in Urla ilçesi Zeytineli köyünde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ailesinin zaman zaman tatil yaptığı, haklarında yıkım kararı bulunan kaçak ve ruhsatsız villaların bulunduğu bölgenin sit derecesinin düşürülmesiyle ilgili devam eden davada üçüncü keşif yapıldı. İlk keşif, 19 Mart 2015'te jandarma ablukası altında yapılmış, bölgeye gazeteciler yaklaştırılmamıştı. İkincisi nisan ayında yapılırken dün üçüncüsü, gece geç saatlerde yapıldı. Mahkeme ve bilirkişi heyeti ile taraf avukatlarının hazır bulunduğu keşif saat 17.30’da başladı, 22.00’de sona verdi. Davacı tarafın avukatlarının bölgede fotoğraf çekme talebi hakimlikçe reddedildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ailesinin zaman zaman tatil yaptığı, işadamı Latif Topbaş, Hamdi Boyacı ve yakınlarına ait, haklarında yıkım kararı bulunan kaçak ve ruhsatsız villaların bulunduğu bölgedeki 200 hektarlık alan, İzmir 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu tarafından, 1. derece sitten çıkarılarak "sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı" olarak tescillenmişti. Değişiklik kararının iptali için TMMOB İzmir Şehir Plancıları, Peyzaj Mimarları, Jeoloji Mühendisleri ve Çevre Mühendisleri odalarıyla Metin Gümüş ve milletvekilleri dava açmıştı. Davanın görüldüğü İzmir 2. İdare Mahkemesi, bölgede keşif kararı alarak Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Hakkı Uğurtaş, Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sabahattin Sıddık Cindoruk ve Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Biyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ekrem Akçiçek'i bilirkişi olarak görevlendirmişti.

İlk keşif 19 Mart tarihinde yapılmış, jandarma bölgede olağanüstü güvenlik önlemi almıştı. Bilirkişi heyeti dışındakiler, villaların bulunduğu koya giden yol kapatılarak bölgeye yaklaştırılmamıştı. İkinci keşif ise nisan ayında olmuştu. Dün bilirkişi heyeti, mahkeme üyeleri ve taraf avukatlarıyla birlikte bir kez daha bölgede keşif yaptı. Keşif heyetinde bulunanlar, 17.30’da villaların bulunduğu Zeytineli köyü Hacılar Koyu'na ulaştı. Hakim Erkan Altın, davacı tarafın avukatı Arif Ali Cangı, davalı idarenin avukatı Halime Kahya, mülk sahibi adına gözlemci avukat Şükran Sercan Özcan ve bilirkişi heyetinin incelemesi, saat 22.00'ye kadar devam etti. Av. Cangı, aleniyet ilkesini gerekçe göstererek keşif mahallerinde gözlem ve tespitleri fotoğraflama talebinde bulundu ancak hakim tarafından reddedildi. Hakim Altın, bilirkişi heyetinden incelenmesi istenen alanın flora ve faunasının tespiti için faal yaşam döngüsü olan mart, nisan, mayıs ayları içerisinde gerekli incelemelerin yapılarak bu konuda hazırlanacak bilimsel ve teknik belirlemelere dayalı beş örnek rapor verilmesini talep etti. Gerekçeli raporun hazırlanması için 30 gün süre verilirken dava dosyası, bilirkişi Prof. Dr. Uğurtaş’a teslim edilerek keşif tamamlandı.

Av. Cangı, keşfin saat 22.00’de sona verdiğini belirterek, “Tipik Akdeniz bitki örtüsü ile kaplı bölgenin koyu, tel örgü ile çevrilmiş. İçinde atları, keçileri, camisi, villaları, kapalı kısmı olan plajıyla özel bir yerleşim oluşturulmuş. Baştan fotoğraf çekmemize yasak geldi. İtirazlarımız da fayda etmedi, tutanağa geçirdik. Saat 18.00'de başlayan keşifte, gündüz ve gece şartlarında alandaki flora ve fauna incelendi, bu yönden kapsamlı bir inceleme yapıldı.” diyerek, raporun sonucunu beklediklerini söyledi.