Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ailesiyle birlikte anılan, İzmir’in Urla ilçesi Zeytineli köyündeki 1. derece sit alanına yapılan kaçak villaların bulunduğu parseller imara açıldı. Kaçak ve ruhsatsız villaları kurtarmak için yapılan imar değişikliği kararının askıya çıkarıldığı, dün İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün internet sitesinden duyuruldu. İzmir Şehir Plancıları Odası Başkanı Özlem Şenyol Kocaer ise, “Oradaki ruhsatsız yapıların ruhsatlandırılması için sürecin son aşaması yapılmış oldu. 1. derece doğal sit alanında yapılaşmanın önü açıldı. Kötü bir örnek.” sözleriyle tepki gösterdi.

17-25 Aralık sürecinde ortaya çıkan ses kayıtları sebebiyle Erdoğan ve ailesiyle anılan Hacılar Koyu’ndaki villaların bulunduğu alan imara açıldı. Sarpdere mevkisindeki 1605, 1606, 1607, 1608, 1609, 1610, 1611, 1612, 1640 ve 1819 parsellere ilişkin hazırlanan 1/5 bin ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planının, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 22 Ocak 2015 tarihinde onaylanarak askıya çıkarıldığı belirtildi. İmar değişikliğiyle 1. derece sit alanı olan bölge, yapılaşmaya açılmış oldu. Değişikliğin onaylanmasıyla kaçak ve ruhsatsız olduğu için haklarında yıkım kararı bulunan villalar da kanuni statüye kavuşmuş oldu.

İmar değişikliğini değerlendiren Oda Şube Başkanı Kocaer, “Ruhsatsız kaçak yapıların ruhsatlandırılması, yasal hale getirilmesi için sürecin son aşaması yapılmış oldu. Bu planı, bir nevi prosedürü gerçekleştirmek için yaptılar. 1. derece doğal sit alanında yapılaşmanın önü açıldı. Ülkemizde kötü bir örnekle karşı karşıyayız. Süreç, beklediğimiz gibi gerçekleşti.” dedi. Bölgeyle ilgili davaların devam ettiği dönemde imar planı değişikliğinin onaylandığını hatırlatan Kocaer, “Tersten bir süreç işliyor. Normalde imara açık olan bir yerde siz gidersiniz, parselle ilgili ruhsatlarınızı alırsınız ama oranın imar planları, izinleri vardır. Bu, tam tersi işleyen bir süreç.” diye konuştu. Şehrin ve ülkenin yöneticilerin, bu tür uygulamaların karşısında olması gerekirken tam tersine tetikleyicisi duruma geldiğini belirten Kocaer, bunun vahim bir durum olduğunun altını çizdi.

SÖZ KONUSU PARSELLERDEKİ VİLLALARIN KAÇAK YAPILDIĞI ORTAYA ÇIKMIŞTI

İzmir Valiliği İl Encümeni kararlarıyla 15 Eylül 2010 tarihinde yıkım kararının alındığı, Hacılar Koyu’ndaki konut, depo, cami, sera, kümes ve futbol sahası gibi 16 ruhsatsız yapının 1609, 1605 ve 1819 parsellere yapıldığı belgelenmişti. Haklarında yıkım kararı bulunan kaçak villa ve yapıların bulunduğu 1607, 1608, 1609, 1611 ve 1819 parsellerle ilgili para cezalarının kesildiği ve yıkım kararlarının alınmış, 1819 parselinse o dönemde Hazine'ye ait olduğu ortaya çıkmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise çok sevdiği yakın bir dostuna ait olduğunu söylediği villaların 35 yıldır orada olduğunu öne sürmüş ancak bazılarının yeni yapıldığı, fotoğraflarla ortaya çıkmıştı. 2010 ve 2014 yıllarında çekilen iki fotoğraf yan yana getirildiğinde, daha önce ağaçlık olarak görülen koydaki bölgeye dört villanın eklendiği belgelenmişti.