Marmulla, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü'nce düzenlenen ''Uydu yöntemiyle balık markalama ve izleme'' çalıştayında, dünyanın 3-4 ülkesinde gerçekleştirilen çalıştayın birinin de Kahramanmaraş'ta yapıldığını söyledi. 
     Çalıştaya Rusya, Gürcistan, Azerbaycan ve Norveç'ten bilim adamlarının katıldığını belirten Marmulla, şöyle devam etti: 
     ''Bu çalıştay, katılan bütün ülkeler için önemlidir. Çünkü bu ülkelerde balık göçüyle ilgili sorunlar var. Özellikle nehirlerin üzerinde kurulan barajlar ve göletlerde balık geçişleriyle ilgili sorunlar yaşanıyor. Biz Kahramanmaraş'ta 'bio telematri' uydudan izleme yöntemiyle balık geçişlerindeki sorunlarını araştıracağız. Balık geçişlerini gözleme ve izleme yöntemiyle sorunların üstesinden gelebileceğimizi sanıyorum. Türkiye ve Karadeniz ülkelerinde ilk kez böyle bir çalıştay düzenliyoruz.'' 
     Çalıştay süresince hem teorik hem de pratik çalışmaların yapılacağını dile getiren Marmulla, bilim adamlarının kullanılacak yöntemler hakkında bilgi sahibi olacağını ve balıklar üzerinde işaretleme yöntemlerini göreceklerini anlattı. 
     Barajlar ve göletler üzerinde balık geçitlerinin yapılmasını Türkiye'de ilk kez 2008'de önerdiğini vurgulayan Marmulla, canlı türlerinin yaşaması için geçitlerinin öneminin bilim adamları tarafından kavrandığını kaydetti. 
     
     -Bilim adamları 10 gün çalışma yapacak- 
     
     KSÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Karaaslan da Türkiye'de son 10 yılda yetiştiricilik yoluyla balık üretiminin yüzde 200 arttığını söyledi. 
     Türkiye'nin alabalık üreticiliğinde Avrupa'da ilk sırada yer aldığını vurgulayan Karaaslan, ''Türkiye, dünyada su ürünleri yetiştiriciliği'nde en hızlı büyüyen üçüncü ülke konumundadır'' diye konuştu. 
     Karaaslan, su canlılarının yaşamlarını devam ettirebilmek için ileri teknolojiden ve bilimsel araştırmalardan yararlanılması gerektiğini kaydetti. 
     KSÜ Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Alp ise çalıştayın amacının ülkedeki canlılar hakkında daha geniş bilgiler toplamak olduğunu söyledi. 
     Akarsular üzerine kurulan balık geçitlerinin önemine vurgulayan Alp, ''Doğal kaynaklar üzerinde yapılan mühendislik faaliyetlerini gerçekleştirirken, çalıştayda çıkacak bilgileri kullanarak, söz konusu canlıların zarar görmeyecek şekilde dizayn edilmesine katkı sağlayacağız'' dedi. 
     Ülkede birçok hidroelektrik santral yapıldığını anımsatan Alp, tesislerin açılabilmesi için alınan ''ÇED'' raporunun da bilimselliğini yitirdiğini öne sürerek, ''Oysa bu tür teknik çalışmalarla o canlının yıl içerisindeki davranışları izlenmeli, üreme yerleri, göç yolları ve buna uygun hidroelektrik santrallerinde yapılar oluşturulmalıdır. Balık geçitleri bunların önemli bir örneğidir.'' 
     Çalıştay kapsamında kente gelen bilim adamları 10 gün sürecek çalışmalar kapsamında, balık geçitlerini teorik ve pratik olarak ölçüp veri elde edecekler.