Kanser hastalarının ilacını hastaneden alma uygulaması bugün itibariyle başladı. Hastalar ilaç bulamamaktan ve gecikmeden şikayet etti.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 1 Temmuz'da başlayan kanser ilaçlarının hastanelerden teminine ilişkin uygulamaya kurumların ve hekimlerin uyum sağlamaları için 20 Temmuz'a kadar geçiş süresi getirmişti. Bugüne kadar eczanelerden de ilaçlarını alabilen hastalar bundan sonra yalnızca hastanelerden alabilecek.

Yeni uygulama sıkıntıları da beraberinde getirdi. Hastanelere gelen bazı hastalar birçok ilacı bulamamaktan, bazıları da gecikmeden yakındı. 4 senedir akciğer kanseri tedavisi gören Sevgi Soner, “4 seneden biri tedavi görüyorum. 4 seneden sonra ciğere sıçramış. Bir seneden beri de ciğer için kemoterapi görüyorum. İlaçlarımı eczaneden alsam daha iyi olurdu. Çünkü hastaneye gittiğimde ilaç hemen hazırlanmıyor, iki saat ilaç bekliyorum. İlacım sonra geliyor. Erken gittiğim halde eve gelmemiz 17.30’u buluyor.” dedi.

Ayşegül Karagöz ise “İlk terapilerde ilaçları eczaneden alıyorduk, bekleme, zaman kaybı olmuyordu. Ancak şimdi hastaneden almaya başlayalı orada bir buçuk saat hasta ilaç bekliyor, ilaç hazırlansın diye. Daha geç oluyor bizim için.” şeklinde konuştu.

İlaç bulamamaktan şikayetçi Ümran Aslan da Mustafakemalpaşa’dan ilaç bulmak ümidiyle Bursa’ya geldiğini belirterek, “İlacı bulamıyorum, bundan şikayetçiyim. Hastaneden vermiyor ve ‘gidip kendiniz bulun’ diyorlar. Biz de zaten bilmiyoruz, bu hastalıkla yeni karşılaştık, buna bir çözüm bulunması lazım, olmaz böyle. Hastanelerin bize bu ilacı tedarik etmeleri lazım. Şu ana kadar alıyorduk, şu an yazın gümrükten geçmiyormuş, eczanelerden de bulamıyoruz. Ne yapacağız bilmiyoruz, öyle kaldık.” diye yakındı.

Bandırma’dan Bursa’ya ilaç bulma ümidiyle gelen Rıdvan Durgut şunları söyledi: “Kanser ilacımı alamadım. Bandırma’da bulamadık, geldim burada da bulamadık. Geçen hafta kıl payı, şans eseri bulduk. Tedavi olmaya çalışıyoruz yok yani. Eczanenin elinde olması daha iyi, en azından paramızla da alabiliriz, devlete bağımlı kalmayız. Burada sıkıntı yaşıyoruz, çok büyü sıkıntı yaşıyoruz. İlaç bulamıyoruz, eczaneler çabalıyor ama yok.”

Eczacılar ise kendilerine ilaç için gelen kanser hastalara, “Artık maalesef biz ilaç veremiyoruz, ilaçlarınızı hastaneden almanız gerekiyor.” şeklinde cevap veriyor.